Pensioenen verdelen Brazilië
RIO DE JANEIRO (IPS) - De Braziliaanse regering stuit bij pogingen om de pensioenprivileges van ambtenaren af te bouwen op hevige weerstand vanuit het gerecht.plattekst (u15,1,0(De pensioenhervorming dreigt slechts in een sterk afgezwakte vorm door het parlement te komen. De economen vrezen dat zonder doortastende maatregelen Brazilië weer in financiële moeilijkheden zal geraken.
Braziliaanse ambtenaren met een vaste aanstelling kunnen niet zomaar met pensioen gestuurd worden. Ze krijgen een vergoeding overeenkomstig hun laatste loon, die bovendien elke maand wordt aangepast aan het loon van hun actieve collega’s. Het Braziliaanse systeem bestaat nergens anders ter wereld en plaatst ambtenaren in een geprivilegieerde positie tegenover werknemers in de private sector. Die krijgen per maand maximaal 1869 real (578 euro), moeten langer sociale bijdragen betalen en mogen pas vijf jaar later dan de ambtenaren met pensioen: vrouwen op hun 55e, mannen als ze 60 zijn.
Het parlement en enkele ministers hebben zich nu uitgesproken tegen een voorstel van de regering van president Luiz Inacio da Silva om de verschillen weg te werken. Het verzet wordt georganiseerd door de voorzitter van het hooggerechtshof, Mauricio Correa. Correa en de rechters dreigen in staking te gaan wanneer ze hun voordelige pensioensysteem moeten opgeven. Een deel van de ambtenaren heeft overigens al gestaakt. Zonder de voordelen zal het gerecht er niet meer in slagen competente rechters aan te trekken, zo betoogt Correa.
De markten reageren erg negatief op de situatie. Zonder hervorming van de ambtenarenpensioenen dreigt de hele herstructurering van de sociale zekerheid een slag in de lucht te worden. Het vertrouwen dat in het eerste halfjaar van Lula’s bewind werd opgebouwd, smelt als sneeuw voor de zon, zo waarschuwt voormalig minister van Financiën Mailson de Nobrega. Hij waarschuwt voor kapitaalvlucht, een devaluatie van de real en een verslechtering van Braziliës kredietwaardigheidsnotering.
De zakenwereld vreest dat de pensioenencrisis de Centrale Bank ervan zal weerhouden de basisrente te verlagen. De rente bedraagt momenteel 26 procent en vormt een rem op leningen en investeringen. Zonder rentedaling dreigt de economie verder te stagneren. Voor 2003 voorspelt de Centrale Bank een economische groei van 1,5 procent, wat betekent dat het inkomen per inwoner niet zal stijgen. Het povere groeicijfer ligt onder dat van de voorbije ’verloren’ decennia en is sterk onderhevig aan politieke turbulentie in de tweede helft van het jaar.