Herkomst kolen blijft duister
AMSTERDAM – Energiebedrijven weigeren, ondanks beloftes die ze eerder deden, openheid te geven over de herkomst van de kolen die zij gebruiken.
Hierdoor is de kans groot dat er in Nederland kolen worden gebruikt die afkomstig zijn uit mijnen waar mensenrechten worden geschonden en het milieu ernstig wordt vervuild.
Dat blijkt uit een rapport dat de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dinsdag in samenwerking met Greenpeace publiceerde. Over de specifieke mijnen waar energiebedrijven E.ON, Vattenfall/Nuon, GDF Suez/Electrabel, RWE/Essent, DONG Energy, en EPZ (Delta) de kolen vandaan halen, is geen enkel bedrijf transparant.
Anderhalf jaar geleden zijn de energiebedrijven de Dutch Coal Dialogue (DCD) gestart, met de belofte de transparantie over de aanvoerketen te vergroten. De DCD kwam tot stand na uitzendingen van het actualiteitenprogramma Netwerk en een discussie in de Tweede Kamer over zogenaamde bloedkolen uit Colombia en Zuid-Afrika. Over een halfjaar verstrijkt het mandaat van de DCD. Analist Joseph Wilde-Ramsing: „Als de deelnemers snel openheid geven, valt die deadline nog te halen.”