Waarnemers golfstaten weg uit Syrië
DAMASCUS (ANP/RTR) – De golfstaten trekken in navolging van Saudi-Arabië hun waarnemers terug uit Syrië. De Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) riep de VN-Veiligheidsraad dinsdag in plaats daarvan op om druk op Syrië uit te oefenen.
De golfstaten namen de beslissing nadat Syrië een plan van de Arabische Liga resoluut van de hand wees. Daarin zou president Bashar al-Assad de macht zou afstaan in afwachting van verkiezingen. Saudi-Arabië trok zich zondag al terug uit de missie, omdat de Syrische president Bashar al-Assad zijn beloftes niet zou nakomen.
Syrië liet later op dinsdag weten niet langer oplossingen van de Arabische Liga te accepteren om een eind te maken aan crisis in het land. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem hebben sommige Arabische landen zich aangesloten bij de „buitenlandse samenzwering” om Syrië te destabiliseren. Ze willen het conflict „internationaliseren” door de kwestie aan de VN-Veiligheidsraad voor te leggen, aldus al-Moualem.
Het vertrek van de invloedrijke golfstaten uit de missie betekent een klap voor de waarnemersmissie, de eerste in de geschiedenis van de Arabische Liga. De 22 landen tellende pan-Arabische organisatie zijn ernstig verdeeld over de aanpak van de crisis in Syrië.
De waarnemers zien toe op de naleving van een vredesplan van de liga. De Syrische oppositie heeft echter vanaf het begin scherpe kritiek geuit. De missie zou een politieke dekmantel vormen voor de regering om door te gaan met de onderdrukking. Het bloedvergieten in Syrië ging de afgelopen weken door, ondanks de aanwezigheid van de meer dan 160 waarnemers.
Hoewel de golfstaten de hulp van de VN hebben ingeroepen, lijkt het niet waarschijnlijk dat de organisatie een vuist kan maken. In de VN-Veiligheidsraad verzetten China en Rusland zich tegen maatregelen tegen het Syrische regime. Moskou is van oudsher een bondgenoot van Damascus.
Al bijna een jaar zijn er protesten in Syrië tegen het bewind. Een eind aan het geweld dat volgens de VN al aan zeker 5000 mensen het leven heeft gekost, lijkt niet in zicht. „Het is de plicht van de Syrische regering om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het probleem van de gewapende elementen op te lossen”, liet het bewind dinsdag nog weten.