Meer dan 40 juntaleden zitten vast in Argentinië
De Argentijnse autoriteiten hebben 43 voormalige leden van de militaire junta (1976-1983) vastgezet, een deel ervan in hun eigen huis. Volgens het Argentijnse dagblad Clarin staat de groep „ter beschikking van justitie.”
De betrokken Argentijnen, onder wie ex-president Videla, worden mogelijk uitgeleverd aan Spanje. De Spaanse onderzoeksrechter Garzon heeft daarom gevraagd omdat de groep zich schuldig zou hebben gemaakt aan schendingen van mensenrechten. Garzon vervolgt al geruime tijd Zuid-Amerikanen die volgens hem schuldig zijn aan mensenrechtenschendingen.
Videla stond overigens al geruime tijd onder huisarrest wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de ontvoering van baby’s tijdens de juntatijd. Het ging dan veelal om diefstal van kinderen van politiek gevangenen of dissidenten. De gestolen baby’s werden over het algemeen aan kinderloze, militaire echtparen gegeven.
Of Videla kan worden uitgeleverd, is nog niet duidelijk. De rechter die belast is met het onderzoek naar Videla’s vermeende betrokkenheid bij de ontvoering van baby’s tijdens de juntatijd heeft zondag gezegd dat de ex-president mogelijk in eigen land wordt veroordeeld en dat hij zijn straf dan zou moeten uitzitten voordat er over uitlevering kan worden gesproken.
Een Argentijnse rechter gelastte afgelopen donderdag de arrestaties van 46 personen: 45 militairen en een burger. Twee mensen op de Spaanse lijst zijn overleden. Eén persoon ligt na een zelfmoordpoging in kritieke toestand in een ziekenhuis.
De Argentijnse president Nestor Kirchner, die eerder aankondigde een einde te maken aan de straffeloosheid rond het juntaverleden, schrapte vrijdag een decreet dat uitlevering aan het buitenland verhinderde. Het decreet uit 2001 bepaalde dat Argentijnen die wegens schendingen van mensenrechten door buitenlandse rechtbanken werden aangeklaagd, niet konden worden uitgeleverd. Een besluit over uitlevering zal nu per persoon worden beoordeeld.
Tijdens de zogenaamde ”vuile oorlog” zijn volgens mensenrechtenorganisaties rond de 30.000 tegenstanders van het toenmalige regime vermoord.
Frankrijk gaat Argentinië vragen om uitlevering van de voormalige marineofficier Alfredo Astiz, een van de arrestanten van afgelopen vrijdag. Astiz, die bekendstaat als ”de blonde engel des doods”, werd berucht door folteringen tijdens het militaire bewind.
Frankrijk wil hem berechten voor de moord op twee religieuzen. Astiz werd in 1990 in Frankrijk bij verstek veroordeeld wegens de moord op de twee vrouwen, Alice Domon en Leonie Duquet.