Economie

Uur U voor verdachten vastgoedfraude Klimop

HAARLEM (ANP) – Ruim 4 jaar nadat de omvangrijke vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) wereldkundig werd na massale invallen door opsporingsdienst FIOD, doet de rechtbank in Haarlem vrijdag uitspraak in de zaak-Klimop. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in september tot 7 jaar cel tegen 11 verdachten.

23 January 2012 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 18:50

De rechtbank trok ruim 80 zittingsdagen uit voor de behandeling van het monsterproces, dat draait om fraude met prestigieuze bouwprojecten en onroerendgoedtransacties. Dat is twee keer zo veel als het oorspronkelijk geplande aantal zittingsdagen. Justitie wijdde in totaal maar liefst 270.000 manuren aan de zaak.

De verdachten opereerden volgens het OM als parasieten. Ze lichtten de gedupeerde bedrijven voor vele tientallen miljoenen euro’s op met onder meer winstdelingsconstructies op bouwprojecten als het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas.

De zaak zorgde niet alleen door de omvang voor verbijstering, maar ook door de hoge posities die de verdachten bekleedden in het bedrijfsleven. Justitie ziet hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, als de grootste manipulator van alle verdachten en heeft voor hem de hoogste straf in petto. „Hij beloofde steeds meer gouden bergen en kocht iedereen om”, aldus het OM.

Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds en baas van Van V., had van de verdachten de zwaarste functie en werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Het OM eiste tegen hem 4 jaar cel. De ’hooghartige’ voormalig financieel directeur Olivier L. van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling verdwijnt als het aan het OM ligt, voor 5 jaar achter de tralies. Dat geldt ook voor Will F., voorheen directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM).

De fraude kwam ongeveer 6 jaar geleden aan het licht, toen achter de schermen belletjes gingen rinkelen bij de Belastingdienst en ook de FIOD zich ging bezighouden met de zaak. Rabo Vastgoedgroep ontdekte nog geen half jaar na de overname van Bouwfonds eind 2006 dat iets niet goed zat bij de nieuwe dochter en liet de boel uitzoeken. Ook Philips Pensioenfonds liet onderzoek doen.

In het najaar van 2007 deed de FIOD met meer dan 600 mensen gelijktijdig invallen in Nederland, België en Zwitserland.

Justitie had oorspronkelijk in totaal 125 verdachten op de korrel. Gezien de omvang besloot het OM met een aantal verdachten een schikking te te treffen.

De rechtbank verwacht vrijdag drie tot vier uur nodig te hebben voor het voorlezen van het vonnis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer