Kabinet schept orde in chaos met kabels
Het kabinet wil orde scheppen in de chaotische wijze waarop het ondergrondse netwerk van kabels en leidingen is vastgelegd. Er komt een wettelijke regeling die beheerders en gravers verplicht elkaar te informeren.
De ministers Brinkhorst van Economische Zaken, Peijs van Verkeer en Dekker van VROM schrijven dat aan de Tweede Kamer. De Kamer had aangedrongen op een regeling naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad.
Die krant citeerde uit een vertrouwelijk rapport van Rijkswaterstaat waarin grote veiligheidsrisico’s werden gesignaleerd. Oorzaak is het ontbreken van centrale registratie van ondergrondse kabels en leidingen. Volgens het rapport is het „wachten op de grote klapper.”
Beschadigingen aan gasleidingen en elektriciteits- en telefoonkabels zijn vaak te voorkomen als gravers vooraf informatie opvragen over de ligging van kabels en dergelijke. Het gebeurt echter ook wel dat de opgevraagde gegevens onjuist zijn.
Er komen nu nieuwe regels, waarbij de rol van het Kabels- en Leidingen Informatiecentrum (Klic) onder de loep wordt genomen. Melding van graafwerkzaamheden bij Klic is momenteel niet wettelijk verplicht.
Branchevereniging EnergieNed van de energiebedrijven houdt haar twijfels. „Komt er een graafpolitie?’’ vraagt de woordvoerder zich af. „Wij vinden dat het bestaande systeem beter kan worden gebruikt.” EnergieNed geeft vooral aannemers de schuld. „Van de 15.000 schades worden er 5000 veroorzaakt door graafwerkzaamheden.” Zij zouden meer moeite moeten doen. „Zo kunnen ze proefsleuven maken, zodat je precies kunt zien wat er ligt.” Een kwart tot de helft van alle stroomstoringen zou het gevolg zijn van graafschade.
Telecomondernemingen, de Gasunie of het ministerie van Defensie beroepen zich nu nogal eens op bedrijfs- of staatsbelangen. Ze weigeren dan informatie over de exacte ligging van kabels en leidingen. Het kabinet wil dat onmogelijk maken.