Nieuw middel toont alzheimer in levende hersenen
Amerikaanse wetenschappers hebben een middel ontdekt dat alzheimer in de hersenen van levende patiënten zichtbaar maakt.
Dat heeft de leider van het onderzoeksteam van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) woensdag bekendgemaakt. Tot nog toe was het alleen mogelijk om de ziekte na het overlijden van de patiënt aan te tonen.
De wetenschappers hebben een radioactief middel gevonden dat zich vastklemt aan de ophopingen van dode cellen die door de ziekte aangetaste hersenen verstoppen. Artsen kunnen dat via een speciale scanner zien. Het patroon van ophopingen van het radioactieve middel maakt de artsen duidelijk dat de patiënt aan alzheimer lijdt.
Alzheimer, ook wel dementie genoemd, is een ziekte waaraan op de hele wereld miljoenen mensen lijden en waarvoor nog geen effectieve behandeling bestaat. Door de ontdekking kan de ziekte in een vroeg stadium worden aangetoond. Bovendien kan de methode worden toegepast bij onderzoek naar de oorzaken, preventie en behandeling van de kwaal.
Onderzoeksleider Jorge Barrio van de UCLA noemt de ontdekking „een grote stap voorwaarts in de strijd tegen alzheimer.”
De wetenschappers hebben het middel bij negen patiënten en zeven gezonde proefpersonen getest. Toen na het overlijden van een van zieken de hersenen op de ’ouderwetse’ manier werden onderzocht, bleek dat de patiënt inderdaad alzheimer had. Barrio en zijn team publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal for Geriatric Psychiatry.