Test: Nederlandse jongeren leren campagnespel VS
MANCHESTER (ANP) – Republikeinse presidentskandidaten krijgen in New Hampshire steun uit onverwachte hoek. Een groep van 25 Nederlandse jongeren hielp hen de afgelopen dagen campagne te voeren voor de primary (voorverkiezing) van dinsdag.
Ieder jaar selecteert campagnebureau BKB uit 150 aanmeldingen een groep van 25 politiek geïnteresseerde jongeren, de meeste van hen studenten, voor de zogeheten BKB Academie. Onderdeel van de ’lesstof’ is het bijwonen van een campagne in het buitenland. Dit keer staat Amerika op het programma. De jongeren leren er hoe het politieke systeem in elkaar zit en hoe je een effectieve campagne voert. De ’studenten’ voerden de afgelopen dagen campagne voor presidentskandidaten Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Santorum, Jon Huntsman en Rick Perry. Alleen bij Ron Paul waren ze niet welkom.
Dat de Nederlandse jongeren het niet noodzakelijkerwijs eens zijn met de conservatieve standpunten van de Republikeinen, is niet van belang, zegt Erik van Bruggen van campagnebureau BKB. „We vragen de jongeren hun eigen ideeën en idealen even opzij te zetten en zich onder te dompelen in deze campagne. Het gaat er om of de boodschap van een kandidaat goed overkomt.”
Dat is soms wel even omschakelen, vindt student politicoloog Tim Versnel (24). „Ik ben zelf VVD’er, dus in de economische plannen kan ik me vaak wel vinden. Maar als het gaat om hun ideeën over homohuwelijk en abortus is dat niet makkelijk.” De jongeren hebben een duidelijke favoriet: Mitt Romney. Op maandag sprak de oud-gouverneur van Massachusetts met de delegatie uit Nederland. Romney, die directeur was van de Olympische Spelen in Salt Lake City, wist zich te herinneren dat de Nederlandse hoempa-bands de beste zijn. Het werd zelfs door de Amerikaanse media opgepikt.
„Maar dat is niet de reden hoor: de manier waarop hij handen schudt en mensen aankijkt is echt heel goed”, zegt politiek strateeg Hans Anker, die met de jongeren meereist. „De studenten waren verbaasd over de impact van een kandidaat die je in levende lijve ziet in plaats van op tv. Het werkt betoverend.” Student duurzaamheidsproblematiek Joszi Smeets (23) beaamt dat. „Ik had eerst niks met Romney, maar in het echt is het een soort filmster. Ik was bijna trots dat hij me een hand had gegeven.”