Veel problemen in Europa door droogte
Het is erg warm en kurkdroog in grote delen van Europa en Rusland. De hitte zorgt voor talrijke problemen, zoals bosbranden en gebrek aan water en energie. In Italië overweegt de regering zelfs de noodtoestand uit te roepen. De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Johannes Paulus II, heeft woensdag de regen geprezen als een teken van Gods liefde.
In Italië dreigen energietekorten, want de consumenten zetten de luchttemperatuurregeling of de ventilatoren op de hoogste standen. De centrales kunnen het stijgende energieverbruik niet aan, onder meer omdat stuwmeren waarmee energie wordt opgewekt een sterk dalende waterspiegel vertonen.
De grootste Italiaanse energiemaatschappij, ENEL, heeft laten weten dat vanaf woensdag de stroomvoorziening overdag enige tijd kan worden onderbroken als gevolg van de tekorten. Volgens het plan voor de rantsoenering worden vooral wijken of gebieden getroffen waar weinig industrie is gevestigd en waar circa 5 procent van de bevolking huist.
Het hoofd van de burgerbeveiliging, Guido Bertolaso, vreest een ramp als het niet snel gaat regenen in het hele land. Noord-Italië heeft de afgelopen dagen wat onweersbuien gekregen, maar die helpen weinig. Een nog langere droogteperiode kan de waterkrachtcentrales in Italië uitschakelen. De regering overweegt de noodtoestand uit te roepen.
In Noord-Italië zijn boetes ingesteld voor waterverkwisters die bijvoorbeeld bloemen water geven. De rivier de Po staat er op zijn laagste stand in honderd jaar.
Op het Franse eiland Corsica woedt de grootste bosbrand sinds jaren in de bergen bij de hoofdstad Ajaccio. Na acht dagen blussen hebben de brandbestrijders woensdag ondanks versterkingen weer meer terrein moeten prijsgeven. Circa 3000 hectare staat in brand. In tal van landen, van Portugal tot Siberië, woeden bosbranden.
In noordoostelijk Rusland staat zeker 200.000 hectare bos in brand. In Polen hebben de autoriteiten als voorzorgsmaatregel circa 40 procent van de wouden voor het publiek gesloten.
De Duitse regering overweegt ondertussen grootscheepse hulp aan boeren die hun oogsten zien verdorren. De leider van de federatie van boerenorganisaties, Gerd Sonnleiter, noemde de deelstaat Brandenburg een woestijn en vreest een catastrofe voor de Duitse landbouw. In Rijnland-Palts wordt vee al met de wintervoorraad hooi gevoed omdat de weiden zijn verdord.
Problemen met de water- en energievoorziening zijn in Duitsland niet te verwachten, zo stelden de autoriteiten woensdag. Evenmin dreigt er een tekort aan bier. Wel worden plaatselijk als gevolg van de droogte tegenslagen verwacht met de oogst van hop en gerst, maar meevallers in Hessen en noordelijk Beieren kunnen dat opvangen.
De een halfjaar geleden ingevoerde Duitse maatregel die de handel verplicht lege flessen terug te nemen ook al zit er geen statiegeld op, lijkt met de hitte een profetische maatregel. Duitse brouwerijen en frisdrankenfabrikanten kampen al met een schaarste aan flesjes, zo meldde het Duitse persbureau DPA woensdag.