Prodi breidt aanpak in Eurostat-zaak uit
De Europese Commissie heeft de maatregelen die zij treft naar aanleiding van de grootschalige fraude bij Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU, uitgebreid.
Zij wil vooral de indruk wekken dat zij alles doet wat in haar vermogen ligt om de problemen grondig aan te pakken en probeert zo de oplaaiende kritiek binnen het Europees Parlement te pareren.
Een woordvoerder van voorzitter Prodi benadrukte woensdag in Brussel: „We zijn vastbesloten daadkrachtig te blijven optreden. Er vindt een grondig onderzoek plaats, om alle wanbeheer bloot te leggen en ervoor te zorgen dat Eurostat weer op een geloofwaardige wijze kan functioneren.”
Twee weken geleden schortten de EU-bestuurders de contracten met Planistat op. Dat Franse bedrijf verrichtte werkzaamheden voor Eurostat. Nu heeft de Commissie besloten de relatie definitief te beëindigen. Ook met enkele andere opdrachtnemers wenst zij niet langer zaken te doen. Meer in het algemeen, zo kondigde zij woensdag aan, streeft zij ernaar in de toekomst het uitbesteden van activiteiten te beperken tot het hoogst noodzakelijke.
Zij heeft twee groepen van specialisten gevormd, zogeheten task forces, die alle aspecten van de onregelmatigheden in kaart brengen. In het najaar zullen zij rapporteren over hun bevindingen. Tot dusver ontbreekt een bewijs dat er mensen schuldig zijn aan persoonlijke verrijking.
Het Europees Parlement staat erop dat Prodi na de zomervakantie uitleg komt geven over de affaire. Volgens zijn woordvoerder is hij bereid tot volledige samenwerking met deze instelling. De zegsman vindt het voorbarig om te speculeren over mogelijke politieke consequenties voor een of meer commissarissen. Voorts ontkende hij dat de Commissie de situatie heeft onderschat of dat zij onvoldoende waakzaam is geweest.