Verrijkingsfabriek in Iran spoedig in werking
TEHERAN – De ondergrondse fabriek voor de verrijking van uranium in het Iraanse Fordow zal spoedig gaan functioneren. Dat heeft het hoofd van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi Davani, tegen media in zijn land gezegd. De inwerkingstelling van de fabriek zal de spanningen tussen het Westen en het regime in Teheran over de Iraanse nucleaire ambities waarschijnlijk vergroten.
Iran gaf in 2009 toe dat de fabriek in een berg bij de heilige stad Qom, ongeveer 160 kilometer van de hoofdstad Teheran, was gebouwd. Het uranium kan er tot 20 procent worden verrijkt. Dat is voldoende voor het opwekken van stroom en voor gebruik in de geneeskunde, maar niet voor kernwapens. Het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Yukiya Amano, bevestigde begin september dat in Fordow centrifuges voor de verrijking van uranium zijn geplaatst. Inspecteurs van de VN-organisatie bezochten de fabriek in 2009 voor het eerst.
Zeestraat
De Verenigde Staten zullen reageren als Iran probeert de voor de oliedoorvoer belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta noemde een blokkade een „rode lijn”, waar Iran niet overheen mag gaan. „We hebben het zeer duidelijk gemaakt dat de VS een blokkade van de Straat van Hormuz niet zullen tolereren”, aldus Panetta tegen nieuwszender CBS.
De minister sprak samen met generaal Martin Dempsey, de hoogste Amerikaanse militair. Volgens Dempsey heeft Iran de middelen om het gebied af te sluiten, maar zullen de VS dan ingrijpen en de zeestraat heropenen.
Iran dreigde eind december de zeestraat af te sluiten als westerse sancties de olie-export van Iran treffen. Na dat dreigement oefende de marine van Iran in de Perzische Golf op een sluiting van de zeestraat. De Straat van Hormuz is van cruciaal belang voor de uitvoer van olie uit de Arabische Golfstaten.
Iran is het doelwit van sancties omdat wordt getwijfeld aan de vreedzame bedoelingen van het nucleaire programma van het land. Vooral Israël en de Verenigde Staten vrezen een Iraans kernwapen.
Bezoek Ahmadinejad
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is in Zuid-Amerika gearriveerd voor een bezoek aan bevriende staatshoofden in de regio, die zijn diepe afkeer van de Verenigde Staten delen. Ahmadinejad landde zondagavond op de internationale luchthaven van Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Dat meldde de Venezolaanse staatstelevisie.
Tijdens zijn vijfdaagse reis brengt hij ook nog bezoeken aan Nicaragua, Cuba en Ecuador. Voor zijn vertrek zei Ahmadinejad volgens het Iraanse persbureau Fars dat deze landen „de onderdrukking” van de Verenigde Staten afwijzen en „een antikolonialistische visie” met hem delen.
Ahmadinejad ontmoet maandag president Hugo Chávez van Venezuela. De Iraanse politicus beschouwt zijn Venezolaanse ambtsgenoot als een „held in de strijd tegen de onderdrukking.” In Nicaragua woont Ahmadinejad de beëdiging bij van president Daniel Ortega, die vorig jaar werd herkozen. Ahmadinejad beschouwt de revolutie in Nicaragua, die in 1979 een einde maakte aan het bewind van dictator Anastasio Somoza, als voorbeeld voor de islamitische revolutie in zijn land.
De Verenigde Staten riepen de Latijns-Amerikaanse landen vrijdag op hun banden met Iran niet te verdiepen. „Omdat het regime (in Iran) steeds meer druk voelt, zoekt het wanhopig naar vrienden en zwaait het op interessante plaatsen wild in het rond om nieuwe vrienden te vinden”, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.