Buitenland

Leger Afghanistan begint met eerste grote operatie

Zo’n 1000 soldaten van het heropgerichte nationale leger van Afghanistan zijn aan hun eerste grote operatie begonnen. Dat heeft een Amerikaanse woordvoerder van de coalitietroepen in Afghanistan woensdag bekendgemaakt.

AP
24 July 2003 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

De operatie van het Afghaanse leger, die ”Warrior Sweep” wordt genoemd, is gericht tegen opstandelingen in de Surmadvallei in de oostelijke provincie Paktia. Het is de eerste grote actie van het leger sinds Amerikaanse en Franse soldaten een jaar geleden begonnen met de training van Afghaanse rekruten. Eerder opereerden al kleine Afghaanse eenheden ondersteund door Amerikaanse commando’s tegen rebellen van het voormalige Taliban-regime.

De regering van de Afghaanse president Hamid Karzai hoopt met het nieuwe nationale leger de tientallen privé-legers van lokale krijgsheren in het land te vervangen. De Afghaanse eenheid zal na de operatie voor langere tijd in de Surmadvallei gestationeerd blijven om mee te helpen bij de wederopbouw van steden en dorpen. Het leger moet uiteindelijk uit zo’n 70.000 soldaten gaan bestaan. De training van rekruten heeft het afgelopen jaar veel vertraging opgelopen, vooral door de weerstand van het ministerie van Defensie, dat wordt geleid door een van de krijgsheren. Het leger telt mede daarom op dit moment nog maar 5000 man.

De speciale afgezant voor Afghanistan van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, drong er woensdag opnieuw op aan ISAF, de internationale vredesmacht in Afghanistan, ook buiten de hoofdstad Kabul te laten opereren. Hij deed dat in Brussel op een bijeenkomst van ambassadeurs van de NAVO, die over twee weken het commando over de 5000 man sterke vredesmissie in Afghanistan overneemt van Duitsland en Nederland.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Afghaanse president Hamid Karzai en hulporganisaties hebben ISAF al verschillende keren opgeroepen zijn vredesmissie uit te breiden over heel het land. Maar westerse landen zijn terughoudend op dat punt omdat ze bang zijn in het kruisvuur van strijdende krijgsheren terecht te komen of het doelwit te worden van aanslagen door leden van al-Qaida of van het voormalige Taliban-regime.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer