Buitenland

Met wie niet echt rouwde om Kims dood is afgerekend

APELDOORN – Wie denkt nog aan de hysterische taferelen bij de begrafenisplechtigheid rond de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il? In het land zelf worden burgers er nog altijd hardhandig aan herinnerd. Tijdens speciale bestraffingssessies zijn ze de afgelopen dagen beoordeeld op hun al of niet getoonde rouw.

6 January 2012 23:49Gewijzigd op 14 November 2020 18:34
Rouw in Noord-Korea. Foto EPA
Rouw in Noord-Korea. Foto EPA

Een Noord-Koreaanse informant liet deze week aan de Zuid-Koreaanse krant The Daily NK weten dat sinds 29 december er dagelijks bestraffingssessies zijn gehouden. Degenen die niet aanwezig waren bij herdenkingsbijeenkomsten zijn als verraders gebrandmerkt. Zij die zich „onvoldoende oprecht verdrietig” toonden tijdens de rouwplechtigheden gaan voortaan als „reactionairen” door het leven, met alle gevolgen van dien: jarenlange opsluiting en verbanning van de familie.

Ook wie slechts één rouwdienst bijwoonde werd aangepakt. Overigens werden zulke bestraffingssessies ook na de dood van Kim Il Sung gehouden. Ze zijn een beproefde methode om een sfeer van angst te creëren en potentiële rivalen van de opvolger af te schrikken of uit de weg te ruimen.

De Communistische Partij heeft bevolen dat de sessies morgen afgerond moeten zijn, want 8 januari is de verjaardag van Kim Jong Un.

Enkele gevallen waren de informant inmiddels ter ore gekomen. Zo was uitgekomen dat sommigen witte rouwbloemen vanuit huis hadden meegebracht in plaats van dat ze nieuwe hadden gekocht. Een regelrechte belediging van de overledene, oordeelde het regime. Van anderen ontdekte men dat ze helemaal niet waren komen opdagen. Onder hen was een alleenstaande moeder van drie kinderen, die vanwege ziekte van haar zesjarige dochter onmogelijk van huis kon.

De autoriteiten mobiliseerden mensen uit alle sectoren van de maatschappij om publiekelijk te komen rouwen in Pyongyang. Omdat Kim Jong Il bepaald niet geliefd was bij de bevolking was het onvermijdelijk dat er mensen ontbraken, of dat er niet gerouwd werd zoals de autoriteiten dat wilden. Wie goed naar de beelden heeft gekeken kon zien dat er nauwelijks een traan werd gelaten door de menigte, een merkwaardig verschijnsel gezien de hysterische ‘huilpartijen’ die werden getoond.

Opvallend was verder dat niemand onder het rouwende publiek handschoenen droeg of een muts op het hoofd had, ondanks de kou (min 2,4 graden Celsius) en de sneeuwval. Het waren twee nadrukkelijke kledingvoorschriften van Kim Jong Un zelf; ook hij liep met ongedekt hoofd en met blote handen naast de rouwwagen.

Afdelingen van de Socialistische Jeugd Liga hebben deze week tal van basisscholen, middelbare scholen en universiteiten bezocht om zorgvuldig na te gaan of leerlingen, studenten en docenten zich „oprecht treurend” hebben gedragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer