Buitenland

Verkiezingsdrukte in ’Nederlands’ dorp Iowa

PELLA (ANP) – De inwoners van Pella in Iowa staan voor even in het middelpunt van de belangstelling. Het dorp, in de 19e eeuw gesticht door Nederlandse immigranten, wordt overspoeld met telefoontjes, brieven en bezoeken van de Republikeinse presidentskandidaten. Maar de inwoners willen vooral met rust gelaten worden.

3 January 2012 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 18:31
Vermeer Mill in Pella. Foto Wikipedia
Vermeer Mill in Pella. Foto Wikipedia

Op het dorpsplein prijken de Nederlandse leeuwen op twee betonnen pilaren van de zo’n 20 meter hoge Tulip Tower. ’Je Mantaindrai’, valt er te lezen. Nederland is overal aanwezig. De bibliotheek wordt aangeduid in het Nederlands. Nabij Pella zijn in neonlichten een molen en kerk zichtbaar: de jaarlijkse kerstversiering van John en “Birdie” deVries.

De inwoners voelen de impact van de economische crisis. In de gemeente Marion County, waar Pella bij hoort, bedroeg de werkloosheid in november 5,0 procent. Dat is ruim onder het landelijke gemiddelde van 8,6 procent, maar Pella Corporation, samen met Vermeer Manufacturing de grote werkgever van het dorp, kondigde in oktober aan dat er mensen weg moeten. De ingestorte Amerikaanse huizenmarkt zorgt voor minder vraag bij de maker van deuren en ramen.

In het Smokey Row koffiehuis in Pella verzamelen lokale ondernemers iedere ochtend aan een houten tafel. Buiten prijken geschilderde Hollandse molens op tegeltjes. Vorige week was presidentskandidaat Rick Perry hier te gast.

De grote rol van de overheid is het gespreksonderwerp voor ondernemers met Nederlandse roots Gerald Kramer (59) en Ted Zylstra (62). De afgelopen dagen zijn ze overladen met telefoontjes en e-mails. Net als andere geïnterviewden hopen ze dat de rust snel weerkeert in het religieuze en conservatieve dorp, waar ideeën als het homohuwelijk niet geliefd zijn.

Zylstra, verzekeringsondernemer en oud-burgemeester van Pella: „De overheid is te groot en geen antwoord op onze problemen. Een sociaal vangnet voor iedereen, dat heb je niet nodig. Als de overheid ons beschermt en goede wegen bouwt, is dat genoeg.” En armen dan? Ondernemer Gerald Kramer, eigenaar van een racebaan: „Sommige mensen zullen succesvol zijn, sommige niet. Je hebt het recht om te mislukken. Waarom moet de overheid je helpen als dat gebeurt?” Hij pauzeert en voegt er dan aan toe: „Er zijn zoveel kansen. Als ik misluk, ga ik verder en verwacht niet dat de overheid mij helpt.”

Er zijn volgens beiden te veel regels die ondernemers belemmeren. Beiden mogen Nederlandse roots hebben, maar met een sociale welvaartsstaat als in Nederland willen ze net als andere Pellanaren niets te maken hebben.


Waarom is Iowa zo belangrijk? Lees het bij NRC.

Dossier met video’s over de voorverkiezingen van de NOS.

Alle zes de kandidaten hebben een vlekje, volgens Trouw.

Lees meer over de verkiezingen in het dossier Verkiezingen VS 2012.

Liveblog van de verkiezingen in Iowa op www.verkiezingenvs.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer