Wereldbevolking groeit door onrust in Derde Wereld
Veel ontwikkelingslanden in Afrika en Azië komen door politieke onrust en oorlog niet toe aan programma’s voor geboorteregeling en alfabetisering. Daardoor schiet zowel de bevolkingsgroei als de armoede in de Derde Wereld omhoog. Het gendustrialiseerde en welvarende Europa krijgt juist te maken met een beduidende bevolkingsafname. Dat zegt het Population Reference Bureau (PRB), een in de Verenigde Staten gevestigde organisatie voor demografie, in zijn dinsdag uitgebrachte jaarrapport World Population Data Sheet.
De wereldbevolking zal in de eerste helft van de 21ste eeuw met 46 procent toenemen tot ongeveer negen miljard, voorspelt het PRB. De prognose komt ongeveer overeen met die van de Verenigde Naties en andere organisaties. De Verenigde Staten zullen tengevolge van een stabiel geboortecijfer en grootschalige immigratie als een van de weinige gendustrialiseerde landen een groei van hun bevolking bereiken – met 45 procent tot 422 miljoen. Europa, dat minder bewoners telt dan Afrika, Azië of Latijns–Amerika, zal haar bevolking tussen nu en 2050 met 9 procent zien dalen tot 664 miljoen, tenzij echtparen meer kinderen krijgen of er meer immigranten worden binnengelaten.
Dat betekent dat de meeste groei zal komen van de ontwikkelingslanden, met name de landen waar op dit moment politieke onrust heerst of oorlog wordt gevoerd. De bevolking van Pakistan zal in 2050 bijvoorbeeld met 134 procent zijn toegenomen tot 349 miljoen en die van Afghanistan met een zelfde percentage tot 67 miljoen. In het door burgeroorlog verscheurde Congo wordt zelfs een verdrievoudiging van de bevolking verwacht, tot 181 miljoen; in Nigeria een verdubbeling tot 307 miljoen. Geboortebeperking is in de benarde situatie waar deze landen in verkeren niet aan de orde en zo er al programma’s voor bestonden, zijn deze door strijd of politieke onrust onderbroken.
Hoewel aids het sterftecijfer in veel Afrikaanse landen omhoog jaagt – de bevolking van Botswana zal in 2050 naar verwachting met 43 procent zijn geslonken tot minder dan een miljoen – geeft het continent per saldo toch een groei van de bevolking te zien.
India staat nog steeds op de nominatie om China in 2050 te hebben ingehaald als dichtstbevolkte land van de wereld. De Indiase bevolking zal naar verwachting met 52 procent groeien tot 1,6 miljard. De bevolking van China, nu 1,3 miljard, zal in 2025 waarschijnlijk zijn toegenomen tot 1,45 miljard, maar daarna een daling te zien geven, tot 1,4 miljard in 2050.