Weinig verzet tegen Deense vrije winkelsluitingswet
In Denemarken is het per 1 oktober 2012 zover. Dan gaan de meeste nog bestaande beperkingen voor een vrije koopzondag op de schop. De beperkingen die blijven, zijn marginaal, maar toch.

Tijdens de kerstdagen, inclusief 24 december, moet de zaak straks gesloten zijn, evenals op andere christelijke feestdagen, dat wil zeggen Goede Vrijdag, de paasdagen, Hemelvaartsdag en Pinksteren, alsmede twee Deense feestdagen: Grondwetsdag en Biddag, die in 2012 valt op 4 mei. Maar dat terzijde.
Detailhandelaars en consument hebben de tijd gekregen om alvast wat te wennen aan de vergaande liberalisering. De huidige winkelsluitingswet geldt sinds 2005 en is al een stuk vrijer dan voordien: langere openingstijden tot ver in de avonduren, meer winkelzondagen enzovoorts. Met name grootgrutters en shoppingcentra maken er gretig gebruik van.
De kleinere neringdoenden proberen soms het tempo te volgen, maar het is tot dusver ’s zondags overwegend rustig tot zeer rustig gebleven in de winkelstraten. Dat duidt erop dat ook na 1 oktober de animo om op zondagen open te zijn aan de kleine kant zal blijven.
De discussie over de zin van een winkelsluitingswet waarin de zondagsrust wordt gewaarborgd, is echter een gepasseerd station.
Die discussie was er wel. Onder het liberaal-conservatieve regeringsbewind tussen eind 2001 en september 2010 hebben de conservatieven nog wat tegengas gegeven, maar de druk bleek te groot. Dat ze uiteindelijk de christelijke feestdagen van het liberale winkelgeweld hebben kunnen redden, was hun enige politieke buit. De christendemocraten hielden aan hun bezwaren vast, maar hun positie is in de Deense politieke constellatie dusdanig marginaal dat deze aan de aandacht van het merendeel van de burgers zal zijn ontsnapt. Ook pogingen van de vakbeweging om de zondag voor het winkelpersoneel vrij te houden, hebben niet mogen baten.
De kerken dan? De luthers-evangelische staatskerk, de Folkekirke, heeft het in dezen in ieder geval af moeten laten weten, afgezien van een paar individueel geformuleerde protesten van predikanten en bisschoppen. De Folkekirke, met op papier een zielental dat 80 procent van de bevolking omvat, is niet in staat geweest een standpunt in te nemen, laat staan om als kerk een appel te richten aan de politici. De Folkekirke ontbeert een synodaal orgaan. Het hoogste orgaan is bovendien het parlement: hetzelfde parlement dat met grote meerderheid akkoord ging met de afschaffing van de winkelsluitingswet.
In buurland Zweden is een en ander geen thema meer. En wel om de eenvoudige reden dat de winkelsluitingswet wet reeds ruim dertig jaar geleden werd afgeschaft. Hier geldt in principe één restrictie, namelijk dat er na middernacht minstens twee medewerkers dienstdoen.
Dit is het derde deel in een serie over de koopzondag in het buitenland. Vrijdag deel 4: Duitsland.