Buitenland

N-Korea sluit breed overleg niet meer uit

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten maandag opnieuw opgeroepen tot onderhandelingen over de nucleaire crisis. Daarbij sloot Pyongyang multilaterale onderhandelingen niet langer uit.

Buitenlandredactie
22 July 2003 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

De VS hebben steeds onderhandelingen op multilaterale schaal geëist, omdat de nucleaire ambities van Noord-Korea onder meer diens buren Japan en Zuid-Korea bedreigen. Bovendien schendt het land belangrijke internationale akkoorden over bewapening.

Het Noord-Koreaanse officiële persbureau KCNA meldde dat de crisis kan worden opgelost door onderhandelingen op basis van „eerlijkheid, gelijkheid en vertrouwen”, als Noord-Korea en de VS gelijktijdig aanstalten maken om te onderhandelen.

Noord-Korea herhaalde wel zijn eis dat de VS een niet-aanvalsverdrag met Noord-Korea tekenen. „Als de Verenigde Staten hun vijandelijke beleid ten aanzien van de DPRK (Noord-Korea) lieten varen en zich verplichtten niet aan te vallen, zou die laatste bereid zijn de bezorgdheid van de VS te verdrijven”, meldde het persbureau in een commentaar.

Hoewel Pyongyang weer voorwaarden lijkt te stellen die de VS eerder al hebben verworpen, zeggen functionarissen die verstand hebben van onderhandelingen met Noord-Korea dat Pyongyang vaak zijn eisen vlak daarvoor verhoogt, zodat de voorstellen die het in die onderhandelingen doet vervolgens lijken op concessies.

Het bericht van KCNA kwam kort na een artikel in de Zuid-Koreaanse Korea Times, die aankondigde dat besprekingen over de nucleaire crisis op 6 september in Peking worden gehouden tussen Amerikaanse, Noord-Koreaanse en Chinese functionarissen. Daarna worden de onderhandelingen volgens de krant uitgebreid met delegaties van Zuid-Korea en Japan. China heeft ontkend dat al een datum vaststaat voor het driepartijenoverleg.

De Amerikaanse president Bush meent dat de nucleaire crisis nog steeds diplomatiek kan worden opgelost. Wel waarschuwde hij maandag tijdens een persconferentie in Crawford (Texas) de Noord-Koreaanse leider Kim jong-il dat de ontwikkeling van kernwapens zijn land zou vervreemden van de rest van de wereld.

De Britse premier Tony Blair verwacht dat Noord-Korea binnen enkele weken bereid zal zijn opnieuw met de Verenigde Staten en China te praten over zijn nucleaire programma. Dat zei Blair maandagavond laat na overleg met de Chinese premier Wen Jiabao.

Volgens de Britse minister-president maakte Jiabao tijdens de gesprekken duidelijk dat China een vreedzame oplossing nastreeft van de crisis rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, die al negen maanden voortduurt. Inzet daarbij is het definitieve einde van dat programma, aldus Blair.

China stuurde in de afgelopen weken diplomaten naar Washington, Moskou en Pyongyang in een poging de partijen in het conflict weer rond de tafel te krijgen. In april vond in Peking al een gespreksronde plaats tussen de VS, China en Noord-Korea.

Militairen van de Verenigde Staten en van Zuid-Korea gaan volgende maand gezamenlijk omvangrijke manoeuvres uitvoeren om de bedreigingen van Noord-Korea te doorkruisen. Dat heeft het gemeenschappelijk commando van de legers van beide landen (CFC) maandag aangekondigd.

De operatie gaat twaalf dagen duren en begint op 18 augustus onder de codenaam Ulchi Focus Lens. Gezamenlijke militaire operaties van beide landen wekken gewoonlijk de woede van het stalinistische regime in Noord-Korea. „De staat van paraatheid van het CFC is een efficiënt afschrikmiddel tegen externe agressie en vormt de basis van diplomatieke inspanningen om via dialoog tot vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland te komen”, aldus het commando.

De twee Korea’s zijn theoretisch nog steeds met elkaar in oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, maar een vredesverdrag is er nog steeds niet. De recente spanningen zijn ontstaan door de nucleaire ambities van Noord-Korea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer