Frans parlement: Verbod ontkenning genocide
PARIJS/ANKARA (ANP/AFP) – De Franse Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een wettelijk verbod op het ontkennen van volkerenmoord. De geschiedenis van het wetsontwerp geeft in Turkse ogen aan dat het vooral is bedoeld om de ontkenning van de genocide op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk (1915-1923) strafbaar te stellen. De Franse volksvertegenwoordiging bepaalde in 2001 dat die volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgevonden.
Turkije erkent dat veel Armeniërs zijn vermoord, maar is fel gekant tegen de lezing dat ze systematisch en volgens een plan van de Ottomaanse leiders zijn uitgeroeid. Ankara heeft Parijs met sancties gedreigd. Het heeft donderdag onmiddellijk na de stemming zijn ambassadeur uit Parijs voor overleg teruggeroepen.
Het wetsontwerp is voorgesteld door Valérie Boyer van de partij van president Nicolas Sarkozy (UMP). Het is volgens de Franse regering niet tegen Turkije gericht, maar bevestigt enkel een juridisch uitgangspunt. Het wetsvoorstel vloeit echter wel voort uit een belofte die Sarkozy in de Armeense hoofdstad Jerevan heeft gedaan.
De naar schatting 500.000 Fransen van Armeense komaf hebben het voorstel toegejuicht. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Edward Nalbandian, heeft Frankrijk donderdag bedankt voor de wet, die volgens hem weer aantoont dat het land de universele waarden van de mensheid is toegewijd.
Niet alle Franse leiders zijn blij met het wetsontwerp. Ook leden van de UMP hebben er kritiek op geuit dat de parlementariërs voor historici spelen en de meningsuiting beknotten.
Het Ottomaanse Rijk koos in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) de zijde van onder meer Duitsland. Daarmee werd het aangrenzende Rusland vijand. In het grensgebied woonden de meeste Armeniërs. Op 24 april 1915 begonnen in de hoofdstad, het huidige Istanbul, razzia’s onder Armeniërs en korte tijd later begon de vervolging op grote schaal. Volgens Armeense schattingen overleefde driekwart van de 2 miljoen Armeniërs in het rijk de gruwelen niet.