Washington volgt situatie Noord-Korea nauwlettend
WASHINGTON – De Verenigde Staten melden dat ze berichten over de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Il nauwlettend volgen. „De president is ingelicht en we houden goed contact met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan”, zei een woordvoerder van het Witte Huis maandagmorgen.
Obama belde dan ook kort na het nieuws met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak. De twee kwamen overeen nauw samen te werken nu de macht in Noord-Korea wordt overgedragen aan Kim Jong Un, de zoon van de overleden dictator.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is geïnformeerd over de gebeurtenissen. De hoge functionarissen lieten zich verder niet uit over Kim Jong Il.
Maar parlementslid Manzullo, voorzitter van de commissie voor Oost-Azië, reageerde minder genuanceerd. Hij noemde Kim „het toppunt van slechtheid.” Manzullo wees erop dat Kim kernwapens probeerde te ontwikkelen en het Westen provoceerde: „Hij was een dictator van het slechtste soort. Hij regeerde zijn land met ijzeren vuist en bezorgde zijn inwoners voortdurend misère. We hopen dat zijn dood een kans is om de weg naar democratie in te slaan.”
Een voormalig woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor onzekere tijden. „Er kunnen provocaties komen de komende tijd als hij zich wil bewijzen”, aldus Philip J. Crowley via Twitter. „Als Noord-Korea een normaal land was, dan zou de dood van Kim Jong Il een mogelijkheid bieden voor een Noord-Koreaanse lente. Maar dit is geen normaal land.”
De regering in Washington wilde deze week een besluit nemen over de nucleaire onderhandelingen en de voedselhulp aan Noord-Korea, maar door de dood van Kim is dit op de lange baan geschoven.
Zuid-Korea heeft zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak heeft een vergadering van de nationale veiligheidsraad belegd.
China heeft maandagmorgen Noord-Korea „oprechte deelneming” betuigd om de dood van Kim Jong Il. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het nieuws China verdriet deed.
De woordvoerder noemde Kim Jong Il een „groot leider” die „belangrijke bijdragen” heeft geleverd aan de relatie met China. „We zijn ervan overtuigd dat het Noord-Koreaanse volk zijn leed kan omzetten in kracht om zich als één te verenigen.” Ook zei de woordvoerder dat China Noord-Korea zal blijven steunen.
China is een buurland van Noord-Korea en een van de weinige bondgenoten van het regime. Volgens experts is de volksrepubliek bang voor de opvolging door Kim Jong Un. Ze vragen zich af of hij wel lang genoeg is voorbereid om de overheid en het leger in bedwang te houden. Ook vreest Peking een mogelijke stroom vluchtelingen. Veel Noord-Koreanen die het land ontvluchten, doen dat te voet naar China.
De regering van Japan is maandagmorgen voor spoedberaad bijeengekomen naar aanleiding van de dood van de leider van Noord-Korea. Enkele minuten na de bekendmaking door de officiële media van Noord-Korea annuleerde premier Yoshihiko Noda een toespraak. Hij haastte zich naar zijn kantoor, waar hij beraadslaagde met zijn belangrijkste ministers.
De premier heeft functionarissen direct opdracht gegeven meer informatie te verzamelen over Noord-Korea. Hij wil daarvoor samenwerken met de VS, China en Zuid-Korea en zo voorbereid zijn op allerlei mogelijke gebeurtenissen.