Buitenland

Hamas: Oh Jeruzalem, we komen eraan

GAZA-STAD (AP) – Tienduizenden inwoners van de Gazastrook zijn woensdag de straat opgegaan om de vierde verjaardag van de machtsgreep door Hamas in de Gazastrook te vieren.

15 December 2011 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 18:13
Foto EPA
Foto EPA

De vieringen waren echter vooral een staaltje machtsvertoon van de islamitische beweging, in de aanloop naar de algemene Palestijnse verkiezingen die vooralsnog in het voorjaar plaats moeten vinden.

Sinds Hamas in 2007 in de Gaza­strook aan de macht kwam, is de jaarlijkse steun­betuiging steeds meer een doorwrochte oefening in toneelspel geworden. De toegestroomde betogers komen bijeen bij een podium dat een schip voorstelt. Het schip symboliseert de Palestijnse terugkeer naar het land tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee, waar ook Israël onder valt. Een grote replica van de al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem dient als achtergrond. Op spandoeken staan teksten als ”Oh Jeruzalem, we komen eraan!”

Premier Ismail Haniyah van Hamas verscheen woensdag als eerste op het podium. Een band begeleidde de betogers, die schreeuwden: „Wij erkennen Israël niet.” Een jongeman, gekleed in het ­uniform van Hamas, begroette Haniyah, en een jong meisje in een witte jurk met een groene bandana overhandigde de premier een bloem en Palestijnse en Hamasvlaggen. Uit luidsprekers schalden leuzen zoals ”Allah is groot”.

Haniyah riep in zijn toespraak op tot gewapende strijd tegen Israël. „Wij verzekeren u dat 
gewapend verzet onze strategische optie is en de enige manier om ons land te bevrijden, van de zee tot de rivier”, zei de 
premier. „Insjallah, Hamas zal het volk leiden (…) naar de opstand totdat we Palestina hebben bevrijd, geheel Palestina.”

Hamas werd in december 1987 in Gaza opgericht, kort na de uitbraak van de eerste Palestijnse intifada (opstand) tegen de Israëlische bezetting. De beweging adopteerde een militante ideologie die opriep tot gewapend verzet tegen de Joodse staat, met het heroveren van het historische Palestina als uiteindelijke doel.

In de jaren die volgden, kreeg Hamas steeds meer aanhangers, ten dele vanwege het socialezekerheidsstelsel dat de partij voorstaat. Uiteindelijk wist Hamas de Fatahpartij van de Palestijnse president Mahmud Abbas te verslaan in de parlementsverkiezingen van 2006. Hamas nam de macht in de Gaza­strook over en heeft sindsdien stevig de touwtjes in handen, terwijl Abbas en Fatah delen van de Westelijke Jordaanoever besturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer