Bensouda moet kritiek Afrika doen verstommen
NEW YORK (ANP) – De benoeming van Fatou Bensouda tot hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof biedt de kans de kritiek in Afrika op het hof te verminderen. De Gambiaanse juriste zal niet alleen zaken tegen Afrikaanse aangeklaagden moeten winnen, maar ook het beeld moeten wegnemen dat het hof alleen zaken in Afrika behandelt.
Veel Afrikanen verwijten het hof dat het tot nu toe alleen onderzoeken naar situaties in Afrika heeft ingesteld. „Het is absoluut niet te rechtvaardigen dat de enige zaken die het hof behandelt, uit Afrika komen. Er is een overweldigend aantal andere plaatsen”, waar een onderzoek naar zou kunnen worden ingesteld, zei bijvoorbeeld juridisch adviseur Ben Kioko van de Afrikaanse Unie.
Sommigen vrezen dat Afrikaanse landen Bensouda onder druk zullen zetten, juist omdat zij van hun continent komt. Bensouda (50) zelf is volgens een VN-diplomaat de misvattingen in haar werelddeel over het hof beu. In een interview met het Franse persbureau AFP zei ze zich geen zorgen te maken over de aangeklaagde Afrikaanse leiders, zoals president Omar al-Bashir van Sudan. „Ik werk voor de slachtoffers van Afrika, zij zijn even Afrikaans als ik. Daaruit put ik mijn inspiratie en mijn trots.’
Bensouda staat bekend als een betere teamspeler dan de huidige hoofdaanklager, de Argentijn Luis Moreno Ocampo, die met zijn eigengereide optreden wrevel heeft gewekt. Ook haar onafhankelijke houding en vastbeslotenheid krijgen veel lof. Zij is op 31 januari 1961 in Banjul, de hoofdstad van Gambia, geboren en studeerde rechten in Nigeria. Zij bezette in haar geboorteland allerlei hoge juridische posten en was van 1998 tot en met 2000 minister van Justitie. Van mei 2002 tot augustus 2004 werkte zij voor het Rwanda-Tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha.
Op 8 augustus 2004 werd Bensouda benoemd tot plaatsvervangend aanklager van het Strafhof. Het vooraanstaande blad Jeune Afrique zette haar een jaar geleden op de vierde plaats op de lijst van belangrijkste Afrikanen in het maatschappelijk middenveld.