Buitenland

Woede om afsluiten toegangsbrug al-Aqsamoskee

JERUZALEM (ANP/AFP) – Een houten loopbrug naar de al-Aqsamoskee in het oude deel van Jeruzalem is op last van het gemeentebestuur van de stad gesloten. Moslims reageerden maandag woedend op het besluit. Volgens de gemeente is de houten constructie brandgevaarlijk en is het gevaar groot dat ze instort.

12 December 2011 19:36Gewijzigd op 14 November 2020 18:10
De toegangsbrug naar de Tempelberg in Jeruzalem is momenteel inzet van heftig debat. Het is de vraag of Israël en de islamitische leiders het eens kunnen worden over iets beters. Foto Alfred Muller
De toegangsbrug naar de Tempelberg in Jeruzalem is momenteel inzet van heftig debat. Het is de vraag of Israël en de islamitische leiders het eens kunnen worden over iets beters. Foto Alfred Muller

De toekomst van de brug is een bron van conflicten tussen het gemeentebestuur en de joodse en islamitische organisaties die toezicht houden op de zuidzijde van de Tempelberg, waaraan zowel de Klaagmuur als de moskee liggen. De brug werd in 2004 als een tijdelijke voorziening gebouwd, nadat een eerdere toegang was ingestort.

Moslimactivisten verzetten zich tegen de afsluiting. Zij beschuldigen het gemeentebestuur ervan dat het niet met de Waqf over de restauratie wil praten. De Waqf is de organisatie die gaat over de moslimdelen van het gebied. Buurland Jordanië liet weten „iedere Israëlische poging om de toegang tot heiligdommen te beïnvloeden” af te wijzen.

De Palestijnse beweging Hamas noemde de sluiting zelfs „een daad die neerkomt op een oorlogsverklaring aan islamitische heiligdommen in Jeruzalem.” Volgens een woordvoerder gaat het om een geweldsdaad die „de agressie toont van de zionisten tegen de al-Aqsamoskee.”

Israël maakte maandag ook bekend dat het toestemming heeft gegeven voor de bouw van 40 woningen op de Westelijke Jordaanoever. De nieuwe enclave is een uitbreiding van een grote nederzetting in de buurt van de stad Bethlehem. De huizen moeten binnen 3 jaar af zijn.

Meer dan 310.000 Israëliërs leven in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat aantal blijft groeien. Verder wonen ongeveer 200.000 Israëliërs in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige eigen staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer