Fukushima gaat mogelijk weer in zee lozen
TOKIO (ANP/AFP/RTR) – Energiebedrijf Tepco overweegt opnieuw radioactief water van de kerncentrale Fukushima in zee te lozen. Tepco, dat eigenaar is van de centrale, liet dat donderdag weten.
Door de zware aardbeving en de tsunami van 11 maart liep Fukushima grote averij op. Onder meer het koelsysteem viel uit. Om een nucleaire catastrofe te voorkomen liet Tepco grote hoeveelheden zeewater in de reactoren pompen. „We hebben dat water in tanks opgeslagen, maar die zijn vermoedelijk in maart vol”, aldus een zegsman van het energiebedrijf.
Tepco liet weten dat het water voorafgaand aan de lozingen zal worden gezuiverd om de radioactiviteit ervan te verminderen. Het energiebedrijf studeert ook op de mogelijkheid meer tanks te bouwen voor de opslag van vervuild water.
In april loosde Tepco ook al besmet water in zee. De baai voor de nucleaire installatie, op ongeveer 250 kilometer ten noorden van hoofdstad Tokio, raakte daarna ernstig vervuild. Vissen raakten radioactief besmet.
Nationalisatie
De Japanse overheid staat op het punt om Tepco met een kapitaalinjectie van ten minste 1 biljoen yen (9,6 miljard euro) overeind te houden. Daarmee wordt het energiebedrijf de facto genationaliseerd. Dat schreven Japanse media donderdag.
De zelfstandigheid van Tepco is al sinds de ramp met de kerncentrale Fukushima Daiichi in maart in het geding. Over de omvang van de redding van het bedrijf liepen de meningen in de media ver uiteen.
Persbureau Kyodo verwacht dat er de komende 4 jaar 3 biljoen yen mee gemoeid is, terwijl de krant Mainichi het houdt op ten minste 1 biljoen yen met een mogelijke uitloop naar 2 biljoen yen. De kosten van de ontmanteling van de 4 reactoren zijn naar verluidt al 1,2 biljoen yen, een last waaronder Tepco zou bezwijken zonder drastische maatregelen om de financiën van het bedrijf op orde te brengen, aldus de media.