Anti-abortuslobby VS wint slag om VN-fonds
Het Amerikaanse parlement heeft deze week met een nipte meerderheid beslist om het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) niet meer te steunen. De beslissing is genomen onder druk van Amerikaanse lobbygroepen, die aanvoeren dat het UNFPA abortus en gedwongen sterilisaties aanmoedigt.
Nochtans sprak het ministerie van Buitenlandse Zaken het UNFPA vorig jaar vrij van die beschuldiging. Met 216 tegen 211 nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag het Smith-amendement aan. Daardoor worden Amerikaanse bijdragen aan het Bevolkingsfonds van de VN onmogelijk gemaakt.
De anti-abortuslobby onder leiding van de het Republikeinse parlementslid Christopher Smith torpedeerde daarmee een bijdrage van 100 miljoen dollar die minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell voor 2004 en 2005 had opzijgezet. Het VN-Bevolkingsfonds helpt ontwikkelingslanden bij de uitbouw van een goede gynaecologische gezondheidszorg.
Het fonds houdt zich actief bezig met bevolkingsproblemen en anticonceptie - het is bijvoorbeeld de grootste verspreider van condooms ter wereld.
In de VS ligt het UNFPA al jaren onder vuur. Bij zijn aantreden blokkeerde president Bush 34 miljoen dollar voor de VN-organisatie, zowat een tiende van haar totale budget. De reden daarvoor: het UNFPA werkt samen met het Chinese ministerie van Volksgezondheid, dat anticonceptie van overheidswege stimuleert, volgens critici met (gedwongen) sterilisaties en abortussen.
Organisaties die dergelijke praktijken „steunen of erin participeren” worden bij wet uitgesloten van Amerikaanse subsidies. Eerdere Amerikaanse regeringen pasten de wet toe door gewoon het geld te schrappen dat het UNFPA in China spendeert, maar Bush stond er de volledige 34 miljoen dollar te schrappen.
Een speciaal onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegde overigens vorig jaar de bewering dat het UNFPA gedwongen abortussen steunt. Uit het rapport blijkt dat de VN-organisatie geen directe steun verleent aan dergelijke programma’s, in China noch elders. Het UNFPA speelt volgens het ministerie zelfs een ontradende rol wat betreft gedwongen anticonceptie.
Het besluit van de Amerikaanse bijdrage zal zware gevolgen hebben. Met de 34 miljoen dollar die we misliepen, zegt het UNFPA, hadden we duizenden baby’s en moeders kunnen redden van een wisse dood in het kraambed.
Voor de Amerikaanse ontwikkelingsorganisaties is het Smith-amendement een zware nederlaag. De beslissing komt hard aan bij ”34 Million Friends”, een campagne die werd opgestart door organisaties die woedend waren over de beslissing van Bush.
„Dit is een trieste dag voor vrouwen in de hele wereld”, zegt Carolyn Maloney, een Democraat uit New York. „Het UNFPA redt elk jaar duizenden vrouwenlevens door hulp te bieden aan zwangere vrouwen in landen waar bevallen geen pretje is. Maar de supermacht van de wereld verkiest die vrouwen de rug toe te keren. Het andere kamp heeft de parlementsleden en de publieke opinie misleid.”