Wetenschappers in Japan willen mammoet klonen
Japanse wetenschappers willen de prehistorische wolharige mammoet klonen. Dinsdag bereidden zij de eerste ingevroren DNA-monsters voor om een poging te wagen de uitgestorven dieren weer tot leven te brengen.
In augustus vorig jaar werden op de Siberische toendra beenmerg, spierweefsel en huid opgegraven die duizenden jaren in het ijs bewaard zijn gebleven. Onderzoekers van het Centrum voor Wetenschap en Technologie in Gifu en de universiteit van Kinki willen het genetisch materiaal uit de cellen van de gevonden overblijfselen gebruiken voor het kloonproject.
Eerst moet bepaald worden of het materiaal dat dinsdag uit Rusland arriveerde -na een jaar vertraging door douaneprocedures- daadwerkelijk van een mammoet afkomstig is. Dan wordt bekeken of het DNA in het materiaal van voldoende kwaliteit is om te gebruiken. De DNA-monsters die onderzocht worden zijn 20.000 jaar oud en goed bewaard gebleven bij een temperatuur van minus 20 graden Celsius.
Oorspronkelijk was het plan om ingevroren spermacellen van een mammoet te zoeken. Daarmee zou een hedendaagse olifant geïnsemineerd worden om een kruising voort te brengen. Na zes jaar zoeken zijn er echter geen spermacellen gevonden.