Leger Egypte zegt sorry, maar houdt de macht
CAIRO (ANP) – In een ongebruikelijke stap heeft het Egyptische leger donderdag zijn spijt betuigd over de doden die de afgelopen dagen zijn gevallen onder de demonstranten. De militairen komen niet tegemoet aan de eis van de betogers om de macht direct op te geven.
CAIRO (ANP) – In een ongebruikelijke stap heeft het Egyptische leger donderdag zijn spijt betuigd over de doden die de afgelopen dagen zijn gevallen onder de demonstranten. De militairen komen echter niet tegemoet aan de eis van de betogers om de macht direct op te geven.
Onmiddellijk opstappen zou „verraad aan het volk” zijn, zei generaal-majoor Mokhtar al-Mullah. „We geven de macht niet op vanwege een menigte die slogans roept.” Hij voegde eraan toe dat de mensen op het Tahrirplein in Caïro niet het Egyptische volk vertegenwoordigen.
De leden van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, de militaire junta die de macht heeft sinds de val van dictator Hosni Mubarak in februari, „betreuren” alle doden die zijn gevallen. De raad bood „welgemeende verontschuldigingen” aan, aldus Arabische media. De generaals maakten verder bekend dat de verantwoordelijke personen zich zullen moeten verantwoorden. Nabestaanden krijgen compensatie en betogers die sinds zaterdag zijn opgepakt, worden direct vrijgelaten. Er vielen sinds het weekeinde 38 doden en ruim 3200 gewonden.
De generaals riepen de betogers op hen niet te vergelijken met het regime van Mubarak, aldus de BBC. „Wij zijn compleet anders”, zei een generaal. Hij stelde dat de militairen niet willen vasthouden aan de macht.
De parlementsverkiezingen die maandag beginnen, gaan dan ook gewoon door, aldus Mullah. Het worden de eerste verkiezingen sinds de omwenteling. Een deel van de Egyptenaren wil pas een stembusgang, nadat het leger de macht heeft opgegeven.
Voor maandag moet er ook een nieuwe regering zijn. Premier Essam Sharaf nam deze week ontslag na het aanhoudende geweld en onder druk van de jongerenprotestbeweging 6 april en de Moslimbroederschap, de grote favoriet bij de verkiezingen.
Donderdagavond werd Kamal al-Ganzouri alvast benoemd als nieuwe premier. Hij moet voor maandag een kabinet formeren. Al-Ganzouri was tussen 1996 en 1999 al eens premier, ten tijde van de Mubarak-dictatuur. Hij voerde toen enkele economische hervormingen door.
Na dagen van geweld was het donderdag op het Tahrirplein rustig, maar duizenden mensen blijven er. Zij zeggen pas te vertrekken als het leger terugkeert naar de kazerne. „Ze hebben ons niets te bieden. Alles wat we willen is een onmiddellijk einde van het militair bewind”, zei een betoger tegen nieuwszender al-Jazeera.