Tientallen doden door geweld Caïro
CAIRO – In aanloop naar de parlementaire verkiezingen is de Egyptische hoofdstad Caïro opnieuw het toneel van chaos en geweld. Voor de derde dag op rij vonden maandag gevechten plaats tussen veiligheidstroepen en betogers en liep het dodental op tot zeker 22.
De betogers, vooral conservatieve islamisten en jonge liberalen, vrezen dat het leger in het lopende democratiseringsproces de politieke macht probeert veilig te stellen. Sinds zaterdag zijn bij uit de hand gelopen betogingen in het Noord-Afrikaanse land al zeker 1750 mensen gewond geraakt. In de havenstad Alexandrië is zeker één dode gevallen.
In het weekeinde riepen de betogers het leger op een datum te prikken voor het overdragen van de macht aan een burgerregering. Inmiddels eisen ze dat de militaire raad per direct opstapt. „Het leger beloofde dat het de macht binnen 6 maanden zou overdragen”, zei een betoger tegen de BBC. „Tien maanden later hebben ze dat nog steeds niet gedaan. We voelen ons verraden.”
Het centrale Tahrirplein in Caïro was begin dit jaar het belangrijkste verzamelpunt van demonstranten tegen het toenmalige bewind van dictator Hosni Mubarak. Na wekenlang aanhoudende massaprotesten trad Mubarak in februari af.
De militaire raad, die sindsdien aan de macht is, zag zijn populariteit in de afgelopen maanden drastisch dalen. Kritische Egyptenaren vinden dat de generaals te weinig haast maken met hervormingen. Ook zijn ze ontevreden over de ontwerpgrondwet, omdat die de strijdkrachten na de overgang naar een burgerregering te veel macht zou geven.
De interim-regering van premier Essam Sharaf en de militaire raad kwamen zondag in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken. Een zegsman van de raad verklaarde dat „buitenlandse elementen” achter de protesten zitten. De betogers zouden proberen de parlementsverkiezingen, die vanaf maandag 28 november op het programma staan, te frustreren. Maar de machthebbers stellen dat de stembusgang gewoon doorgaat.
Ze vaardigden maandag een verbod uit voor ex-partijgenoten van de verdreven Mubarak om zich verkiesbaar te stellen voor het parlement. Mubaraks Nationaal Democratische Partij (NDP) was al ontbonden. Veel ex-NDP’ers probeerden daarop als onafhankelijke kandidaten of op lijsten van nieuwe partijen mee te doen aan de ophanden zijnde parlementsverkiezingen. Daar wordt nu ook een stokje voor gestoken, aldus staatsmedia in het Arabische land.