Buitenland

Kerk inzet van conflict Indonesië

BOGOR – De politiek in Jakarta is definitief wakker geschud over de problemen rond de GKI Yasminkerk in Bogor, West-Java. De kerkgangers komen nog steeds in de openlucht langs de weg samen, omdat het gebruik van het gebouw te riskant zou zijn. De burgemeester weigert echter het hooggerechtshof te volgen en het gebouw weer te openen.

Jan Lepeltak
16 November 2011 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 17:42
Foto EPA
Foto EPA

De Democratische Partij voor Strijd (PDI-P) van Megawati Sukarnoputri neemt het voortouw in het verhogen van de druk op burgemeester Diani Budiarto van Bogor. De partij eist dat de burgemeester de uitspraak van het hooggerechtshof uitvoert.

De burgemeester verschuilt zich achter vage juridische argumenten om de verzegeling van de kerk af te halen. Intussen blijven de kerkgangers onder politiebewaking onder de blote hemel samenkomen.

De spanningen tussen kerkgangers en beveiligers nemen ook toe. Vorige maand kwam het zelfs tot een kort handgemeen tussen een kerkganger en een stadswacht. Inmiddels erkent de centrale regering van president Yudhoyono schoorvoetend dat een oplossing te lang op zich laat wachten.

Onderminister van Religieuze Zaken Nasaruddin Umar verklaarde in een interview met The Jakarta Globe dat de overheid extra behoedzaam moet optreden omdat het om juridische zaken gaat. „De goedkeuring voor het vestigen van gebedsplaatsen is in handen van het lokale bestuur”, aldus Nasaruddin Umar.

De kritiek over het onvermogen van president Yudhoyono om de burgemeester tot de orde te roepen neemt toe. De PDI-P, die de burgemeester tijdens verkiezingscampagne steunde, eist tekst en uitleg van Budiarto in het parlement. Maar andere partijen weifelen.

Ook de Golkarpartij richtte aanvankelijk haar pijlen op de burgemeester van Bogor, maar heeft de harde woorden weer ingeslikt. Dit heeft te maken met de rol die de islam in de 2014 presidentsverkiezingen kan spelen. Geen enkele islamitische politicus in Indonesië wil zich vervreemden van het electoraat, dat grotendeels uit steeds vromere moslims bestaat, vooral ook in stedelijke gebieden.

Het belangrijkste argument voor het sluiten van de kerk is dat dit gebouw een veiligheidsrisico vormt voor de kerkgangers vanwege de grote afkeer bij de bevolking. Na de uitspraak van het hooggerechtshof over het eerste verbod heeft de burgemeester simpelweg opnieuw hetzelfde besluit genomen. Parlementariërs in Jakarta spreken daar schande van.

Maatschappelijke organisaties wijzen de president op zijn Amerikaanse ambtgenoot John F. Kennedy, die in 1963 de nationale garde stuurde naar een universiteit die geen zwarte studenten wilde toelaten, hoewel het hooggerechtshof dat had geëist.

Ook in Bogor zelf groeit de kritiek op de burgemeester. De inwoners krijgen in de gaten dat er internationale aandacht voor de kwestie is. Zelfs de directeur van een grote islamitische school heeft de burgemeester al onder vuur genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer