Buitenland

„Spanje beseft noodzaak harde maatregelen”

MADRID (ANP) – Spanje gaat zondag vervroegd naar de stembus. Vier vragen over de verkiezingen aan de Nederlandse econoom Marcel Jansen van de Universiteit van Madrid.

15 November 2011 13:53Gewijzigd op 14 November 2020 17:41
Spanje. beeld ANP
Spanje. beeld ANP

Onder de regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero van de sociaaldemocratische PSOE telt Spanje bijna 5 miljoen werklozen, de economische groei is stilgevallen en het begrotingstekort moet worden teruggebracht van 9,3 procent van het bbp in 2010 tot 3,0 procent in 2013.

  1. Hebben de twee lijsttrekkers van de grote partijen, Mariano Rajoy van de centrumrechtse Volkspartij (PP) en Alfredo Pérez Rubalcaba van de PSOE, de kiezers iets te bieden?

„Rajoy en Rubalcaba leggen de Spaanse kiezers heel verschillende modellen voor. Het programma van Rubalcaba is geschoeid op traditionele sociaaldemocratische waarden. Hij wil de werkeloosheid terugbrengen met de opbrengsten uit belastingverhogingen voor de rijken en schuwt verdere hervormingen.”

„Het programma van Rajoy daarentegen heeft een sterk liberale inslag. Hij heeft ingrijpende hervormingen aangekondigd, maar zijn beloftes over belastingverlaging lijken onhaalbaar. Het lijkt er op alsof Rajoy wil bezuinigen door de overheid fors af te slanken.”

  1. Rubalcaba heeft gewaarschuwd voor te forse bezuinigen omdat die onder meer ten koste zouden kunnen gaan van de economische ontwikkeling. Heeft hij gelijk?

„Spanje moet in de komende jaren wel heel fors gaan bezuinigen. Middelen om de economie te stimuleren heeft het land niet. Er is al gewaarschuwd voor een recessie en die zou weer slecht zijn voor de belastinginkomsten. Spanje moet oppassen dat het niet in een vicieuze cirkel terechtkomt.

  1. Wie er ook wint. Een nieuwe regering moet fors bezuinigen. Zal de bevolking dit accepteren?

„Ik zie geen groot verzet in Spanje. De meeste mensen beseffen dat harde maatregelen nodig zijn. Er is wel boosheid. De huidige PSOE-regering wordt verweten dat ze de crisis heel slecht heeft aangepakt. Ik vermoed dat veel PSOE-aanhangers op 20 november thuisblijven.”

  1. Volgens de laatste peilingen krijgt de Volkspartij een absolute meerderheid in het parlement. Is dat wenselijk?

„Spanje staat voor zulke ingrijpende maatregelen, dat het van groot belang is dat een nieuwe regering daadkracht heeft. Als een partij een absolute parlementaire meerderheid krijgt wordt het makkelijker voor een regering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer