Buitenland

Assad steeds verder in isolement

AMMAN/CAIRO/DAMASCUS (ANP) – Koning Abdullah van Jordanië heeft maandag als eerste Arabische staatshoofd de Syrische president Bashar al-Assad openlijk opgeroepen de macht op te geven. De druk op Damascus groeit met de dag, maar het regime blijft standvastig.

14 November 2011 18:55Gewijzigd op 14 November 2020 17:40
Al-Assad. Foto EPA
Al-Assad. Foto EPA

„Ik denk dat ik, als ik in zijn schoenen zou staan, zou aftreden”, zei de monarch van het buurland tegen de BBC. Hij zei dat het niet alleen om de persoon Assad gaat, maar dat het hele systeem moet veranderen. Hij drong er bij Assad op aan om met de oppositie te gaan overleggen om een ordentelijke machtsoverdracht mogelijk te maken.

Er wordt al sinds maart in Syrië betoogd voor meer democratie. Bij de onderdrukking van die protesten vielen volgens de VN al meer dan 3500 doden. Bij gevechten in het zuiden vielen volgens activisten maandag zeker 40 doden. Begin deze maand stemde Syrië nog in met een plan van de Arabische Liga om onder meer het leger terug te trekken uit de steden en gevangenen vrij te laten.

Maar omdat Syrië zijn beloftes niet nakomt, toont de regio zich steeds kritischer. Buurland Turkije haalde maandag nog scherp uit naar Assad. Minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken zei in het parlement dat Assads regime niet meer te vertrouwen is. Hij zei dat Ankara nu „resoluut” de kant van het volk kiest.

De Arabische Liga schorste Syrië zaterdag al. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, noemde die stap maandag „illegaal” en „gevaarlijk.” Hij zei dat zijn land „niet zal buigen.” Hij verontschuldigde zich voor aanvallen op de ambassades van Frankrijk, Qatar, Saudi-Arabië en Turkije in het weekeinde. Na het besluit van de Liga zaterdag viel een menigte deze missies in Damascus aan.

De Europese Unie verhoogde de druk maandag ook door de sancties te verscherpen. Nog eens 18 leden van het regime krijgen een reisverbod opgelegd en hun tegoeden in Europa worden bevroren. Zij worden medeplichtig geacht aan schendingen van de mensenrechten.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei na het overleg in Brussel dat de strafmaatregelen werken. Door de internationale sancties drogen de inkomsten op en kan het regime bijvoorbeeld buitenlandse oliemaatschappijen nauwelijks meer betalen, zei hij.

De Arabische Liga is bereid 500 waarnemers naar Syrië te sturen om daar te onderzoeken hoe burgers daar beschermd kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer