Mysterieuze explosie treft Iraanse Garde
TEHERAN/JERUZALEM – Een munitiedepot op een basis van de Iraanse Revolutionaire Garde is zaterdag ontploft. Daarbij zijn volgens Iraanse staatsmedia zeventien doden gevallen. Over de oorzaak van de ontploffing is nog weinig bekend.
De getroffen basis ligt in Bidganeh, ten westen van de hoofdstad Teheran. In de westelijke buitenwijken van Teheran sneuvelden ruiten door de explosie. De explosie was in het centrum van de miljoenenstad, tientallen kilometers verderop, nog te voelen.
De Revolutionaire Garde is het elitekorps van het Iraanse bewind. De garde heeft eigen grond-, lucht- en marine-eenheden en een eigen geheime dienst. Op de bewuste basis bevinden zich raketten van het type Shahab-3 en -4. Deze ballistische projectielen kunnen bijvoorbeeld Israël bereiken. Volgens Iran ging het om een ongeluk.
Direct na de explosie deden speculaties de ronde dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de aanslag zat. Israël volgt het omstreden Iraanse atoomprogramma met argusogen, zeker nu vorige week een VN-rapport verscheen waarin officieel werd vastgesteld dat Teheran aan een kernwapen werkt.
Israël heeft niet op die speculaties gereageerd. Wel zei minister van Defensie Barak gisteren dat Israël geen tranen laat om de explosie op de legerbasis. „Ik ken de omvang van de ontploffing niet. Maar het zou wenselijk zijn als dit vaker voorkomt”, zei Barak. De Israëlische premier Netanyahu herhaalde gisteren zijn dringende oproep dat de wereld actie tegen Iran moet ondernemen.
Gisteren doken ook weer berichten op dat Iran door een nieuw computervirus is getroffen dat met name computers van atoominstallaties zou besmetten. Eerder werd Iran door het zogenaamde Stuxnetvirus getroffen, dat zo’n 30.000 computers lamlegde en forse vertraging in het Iraanse kernprogramma veroorzaakte. Hoewel Israël en de VS het niet officieel toegaven, wordt er algemeen van uitgegaan dat die landen achter de cyberaanvallen op Iran zitten.
De Amerikaanse minister Clinton heeft dit weekeinde gezegd dat Iran snel moet reageren op het rapport van de nucleaire VN-waakhond waaruit blijkt dat het land vermoedelijk werkt aan een kernwapen. „De komende dagen verwachten we dat Iran met antwoorden komt op de ernstige vragen die dit rapport oproept”, aldus Clinton. Het rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen verscheen dinsdag. Eerder waren al de belangrijkste conclusies uit het rapport gelekt.
De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad reageerde woensdag door te zeggen dat Amerika achter de beschuldigingen zit. „We zullen geen twee bommen bouwen tegenover de 20.000 van jullie. We zullen iets ontwikkelen waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, menselijkheid, solidariteit, gerechtigheid”, stelde Ahmadinejad in een toespraak op de staatstelevisie.
Ahmadinejad beklemtoonde dat
het nucleaire programma uitsluitend vreedzame doelen dient en volkomen legaal is gezien de ondertekening van het non-proliferatieverdrag. Het land „zal geen millimeter afwijken van zijn nucleaire pad”, betoogde hij.
De Israëlische president Shimon
Peres zei vorig weekeinde dat een aanval op Iran steeds waarschijnlijker wordt. Volgens hem moeten Israël en andere landen mogelijk snel militaire stappen ondernemen tegen Iran.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie trok deze week echter in twijfel of een militaire actie Iran van een kernwapen kan afhouden. Volgens Pentagonleider Leon Panetta kan een aanval bovendien grote gevolgen hebben voor de hele regio. Clinton liet vrijdag weten dat Amerika met bondgenoten overlegt over de situatie. Ook is er overleg met Rusland en China over eventuele nieuwe sancties tegen het Iraanse bewind.
President Obama benadrukte vanmorgen dat de militaire optie tegen Iran „nog steeds op tafel ligt.”
Een aanval op Iran zal vermoedelijk grote gevolgen voor wereldeconomie hebben. Iran is een van de grootste olieproducenten ter wereld. Een conflict met de islamitische republiek zal de olieprijs waarschijnlijk fors opdrijven. Verder bestaat het risico van een regionale oorlog, waarbij de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas
zouden kunnen worden betrokken.