„Weer kruiden in Dordtse Kloostertuin”
DORDRECHT – Als het aan de fractie van de CU/SGP in Dordrecht ligt, gaat de Kloostertuin in de binnenstad van Dordrecht weer op de schop. De tuin verdient een nieuwe inrichting die recht doet aan het historisch karakter van de locatie.
De CU/SGP dient samen met de lokale partij Beter voor Dordt komende week tijdens de begrotingsbehandeling een motie in om onderzoek te doen naar de toekomst van de tuin. Drie jaar geleden werd de tuin veranderd in een binnenstadspark. De gemeente Dordrecht besteedde meer dan 1 miljoen euro aan dat project. Desondanks is de overlast door vandalisme, graffiti, hangjeugd en verslaafden gebleven.
„De plannen zagen er destijds veelbelovend uit”, bevestigt Pieter Verhoeven, een van de initiatiefnemers van de motie. Het burgerraadslid van de CU/SGP stelt vast dat het desondanks „niet geworden is wat we ervan verwachtten. De situatie is nog altijd niet optimaal. De combinatie van kloostertuin en parkje is niet gelukkig. Er zijn nog steeds problemen. Omwonenden vragen zelfs om afsluiting van de tuin.”
Uitgangspunt van SGP/CU en Beter voor Dordt –met 15 zetels op afstand de grootste partij van Dordrecht– is dat de Kloostertuin voor iedereen toegankelijk blijft. „Maar het onderzoek moet uitwijzen of dat haalbaar is. Het moet wel leefbaar blijven”, zegt Jacqueline van Dongen van Beter voor Dordt.
Als het aan Verhoeven ligt, wordt de oude Kloostertuin in ere hersteld, compleet met de kruiden en planten die er destijds door de monniken werden verbouwd. Die zouden dan bijgehouden kunnen worden door leerlingen van de naburige Statenschool.
Beide fracties in de Dordtse raad vinden ook dat het mogelijk moet blijven om in de tuin te spelen. „Kernvraag van het onderzoek is hoe we van de overlast afkomen”, vindt Van Dongen.
In de motie stellen beide partijen vast dat de Kloostertuin naast het Hof –een voormalig augustijnenklooster uit 1275– een centrale plaats in het historische Hofkwartier inneemt, maar niet de aantrekkingskracht blijkt te hebben op bewoners en bezoekers die destijds was bedoeld. Vandaar dat men een restyling voorstelt, zodat de leefbaarheid in de omgeving wordt vergroot en de tuin weer een toegevoegde waarde krijgt voor de historische omgeving.
Om tot een verantwoorde keuze te komen, vragen beide fracties B&W onderzoek te doen naar goede voorbeelden van andere openbare kloostertuinen in binnen- en buitenland, zoals de Mariaplaats in Utrecht.
De kans is groot dat de motie tijdens de begrotingsbehandeling –vandaag en morgen– wordt aangenomen. Het college zou dan uiterlijk medio april met de resultaten van het onderzoek op de proppen moeten komen.
Het augustijnenklooster was destijds een geschenk van Floris de Vijfde aan de stad Dordrecht. Rond het binnenplein waren een ziekenhuis, een brouwerij, een bakkerij en andere dienstgebouwen gevestigd. Na een brand in 1512 is het Hofcomplex in renaissancestijl herbouwd.
Het gebouw heeft in de loop der eeuwen onder meer dienstgedaan als gemeentehuis en als woonhuis van Willem van Oranje.
In het Hof bevindt zich de Statenzaal, waar in 1572 de eerste vVrije Statenvergadering werd gehouden. Twaalf steden onder leiding van Dordrecht zworen Filips de Tweede af en erkenden Willem van Oranje als stadhouder. De wapenschilden van die steden zijn nu nog te zien in de Statenzaal.