Buitenland

Regeringscrisis dreigt in Italië

De Italiaanse regeringscoalitie schudt op haar grondvesten. Nog geen week na de rel over omstreden uitlatingen van premier Berlusconi in het Europees Parlement dreigen coalitiegenoten met een regeringscrisis. Voor het voorzitterschap van de Europese Unie, dat dit halfjaar bij Italië berust, zou dit funest zijn.

Buitenlandredactie
11 July 2003 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Donderdag had Berlusconi crisisberaad met zijn topministers. Na afloop verklaarde zijn woordvoerder dat „uiteindelijk het verantwoordelijkheidsgevoel zal overwinnen.

De leider van de regeringspartij Lega Nord, Umberto Bossi, zei in een donderdag gepubliceerd interview in de Corriere della Sera dat „het schip tegen de rotsen te pletter zal slaan als kapitein Berlusconi de koers niet uitstippelt.”

Sinds de slechte resultaten bij de lokale verkiezingen in mei en juni zijn de coalitiepartners aan het ruziën. Veel conservatieven willen dat de premier de problemen meteen aanpakt, maar Berlusconi heeft gevraagd voor de duur van het EU-voorzitterschap de rangen te sluiten. „Ik heb de jongens alleen maar wat stoom laten afblazen”, zei Berlusconi woensdag na de zoveelste dag van spanningen binnen de coalitie.

Alle regeringspartners van Berlusconi zijn teleurgesteld na twee jaar bewind, maar elk om een andere reden. De Lega Nord -in 1994 verantwoordelijk voor de val van Berlusconi’s eerste kabinet- beweert dat de belofte om de regio’s meer macht te geven niet is nagekomen. De partij beschuldigt andere coalitiepartners ervan het voorstel niet te steunen. Eerder dreigde de Lega Nord uit de regering te stappen als er niet strenger werd opgetreden tegen illegale immigranten.

De neofascistische Nationale Alliantie (AN), die zware klappen te verduren kreeg bij de lokale verkiezingen, wil meer inspraak in het economische beleid, dat momenteel in handen is van minister van Economische Zaken Giulio Tremonti van Berlusconi’s partij Forza Italia. AN-leider en vice-premier Gianfranco Fini zou een commissie voor economische hervormingen gaan leiden. Woensdag werd dat plan tot grote woede van de AN gekelderd nadat enkele ministers hadden geweigerd in de commissie zitting te nemen.

De christen-democratische coalitiepartner CCD protesteert tegen het radicale standpunt van de Lega Nord over Europa en immigratie. „Berlusconi moet alle problemen op een eerlijke manier oplossen, onderlinge verdeeldheid herstellen waar het kan en verhelderen waar het moet”, aldus Marco Follini van de CCD.

Minister Maroni zei donderdag dat er „bij deze [parlementaire] meerderheid geen alternatief is voor deze coalitie. Iedereen in de regering is zich daar bewust van.”

De oppositie diende donderdag in het parlement een motie in waarin werd aangedrongen op het vertrek van staatssecretaris van Toerisme Stefani. Die had zich eerder zeer denigrerend uitgelaten over „arrogante en supernationalistische Duitsers op de Italiaanse stranden”, waarop de Duitse bondskanselier Schröder zijn voorgenomen vakantie naar Italië afzegde. De motie kreeg geen meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer