Musea teleurgesteld over Scheringa-collectie
AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse Museumvereniging is teleurgesteld over de verkoop van de Scheringa-collectie. Een groot deel daarvan komt waarschijnlijk in handen van een particulier. De curator zou niet serieus zijn ingegaan op het verzoek van een aantal Nederlandse musea om 22 stukken uit de collectie te kopen. „Aan het belang van de maatschappij wordt volstrekt voorbij gegaan”, zei directeur Siebe Weide donderdag.
De kunstcollectie van DSB Bank-oprichter Dirk Scheringa bestaat uit circa 1300 werken en was ondergebracht in DS Art, dat samen met het hele imperium van Scheringa failliet ging. Deutsche Bank, die een vordering heeft op de boedel van DS Art, wil nu ongeveer 1000 werken verkopen aan een Nederlandse particulier. De overige schilderijen moeten worden geveild door veilinghuis Christie’s.
Volgens Weide wilden enkele musea samen 22 belangrijke schilderijen kopen. Ze boden daar volgens hem „een billijk bedrag” voor. Maar, zo zegt hij: „Er is niet serieus op ingegaan.”
Met de particulier is afgesproken dat hij de werken niet meteen verkoopt en ze eerst enige tijd toegankelijk maakt voor het Nederlandse publiek, bijvoorbeeld door ze uit te lenen aan musea. „Dat lijkt een heel groots gebaar, maar musea zijn er niet om particuliere collecties tentoon te stellen”, vindt Weide echter. Volgens hem is deze afspraak vooral goed voor de eigenaar zelf. Als de werken een tijdje in musea hangen, stijgt de waarde ervan namelijk.
Deutsche Bank heeft de rechter gevraagd om toestemming om de schilderijen aan de particulier te verkopen. Die doet 10 november uitspraak. De curatoren hebben overigens wel bij de rechtbank verweer gevoerd tegen het verzoek, maar dat gaat alleen over de fiscale afhandeling. Zij zijn volgens een woordvoerder niet tegen de deal op zich.