Zorgen na vonnis homodocent Oegstgeest
DEN HAAG – De kleine christelijke partijen reageren verontrust op de uitspraak van de kantonrechter dat de Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest de homoseksuele docent Duran Renkema niet mag ontslaan. „Deze uitspraak laat pijnlijk zien hoe beperkt de ruimte voor een eigen personeelsbeleid voor christelijke scholen nu al is”, zegt Van der Staaij (SGP).
De Leidse kantonrechter stelt in het vonnis van gisteren dat een ontslag op grond van het zogeheten „enkele feit” van iemands homoseksuele gerichtheid verboden is, daarbij verwijzend naar de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Zogeheten „bijkomende omstandigheden”, die een ontslag alsnog zouden kunnen rechtvaardigen, ontbreken in de zaak van Renkema, aldus het vonnis.
Het feit dat de homodocent, terwijl zijn huwelijk nog bestond, zijn vrouw verliet en ging samenwonen met een man, ziet de rechter niet als bijkomende omstandigheid. Het gegeven dat Renkema volop in de pers over de zaak sprak, ziet de rechter evenmin als bijkomende omstandigheid. Al die zaken vallen volgens de rechter dus onder het ”enkele feit”.
Van der Staaij wijst erop dat zijn partij altijd tegen de AWGB is geweest. „Het is gezien deze rechterlijke uitspraak erg vreemd dat het COC nu nóg pleit voor het verwijderen van de zogeheten enkelefeitconstructie uit de AWGB. Zo’n pleidooi vind ik eigenlijk onnavolgbaar.”
CU-leider Slob stelt vast dat „de rechter heeft gesproken en dat beide partijen weer om de tafel zullen moeten gaan. Vanwege de verstoorde werkrelatie zal dat niet eenvoudig zijn”, merkt hij op, „maar er lijkt bereidheid bij beide partijen om er samen uit te komen.”
Volgens Slob roept de uitspraak wel „de vraag op hoeveel ruimte scholen in deze tijd nog hebben om eisen te stellen aan hun docenten, die als dragers van de identiteit van de school moeten kunnen functioneren.”
De vereniging van Gereformeerd Primair Onderwijs West-Nederland (GPO-WN), waar de school in Oegstgeest onder valt, betoogde drie weken geleden bij de kantonrechter dat de homoseksuele docent de identiteit van de school niet meer geloofwaardig kan uitdragen. „Hij heeft in zijn leven keuzes gemaakt die met de grondslag niet verenigbaar zijn.” De docent werd enkele maanden geleden geschorst.
De homoseksuele docent, die optrekt met homobelangenorganisatie COC, vindt dat hem onrecht wordt aangedaan. Renkema heeft zijn zaak voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Die zaak loopt nog.
De procedure bij de kantonrechter is een andere.