Thaise frustratie over wateroverlast stijgt
BANGKOK (ANP) – Inwoners van overstroomde buitenwijken van de Thaise hoofdstad Bangkok eisen dat een aantal sluizen opengaat om het water te laten wegstromen. Het water vanuit Bangkok blijft via de omgeving van de stad naar de zee stromen, waardoor bewoners moeten vertrekken. In een van de gebieden dwongen bewoners functionarissen een sluis te openen om water uit hun overstroomde buurt te laten lopen, waardoor een industriegebied dreigt te overstromen, zo meldde de BBC dinsdag.
De regering meent dat inspanningen om het centrum van de stad te beschermen tegen het opkomende water succesvol zijn, maar buiten het centrum van Bangkok neemt de woede over de aanpak van de autoriteiten toe. Inwoners klagen ook dat ze aan hun lot worden overgelaten. „Ik wil dat de regering komt en voor ons zorgt. We hebben om hulp gevraagd, maar niemand komt. We vragen om boten, voedsel, medicijnen en we krijgen niets”, zei de 58-jarige Pailin Sontana terwijl ze tot haar middel door het bruine water waadde.
Dinsdag verdedigde gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok zijn aanpak op de televisie. Hij wil de sluizen maar voor een klein deel openen, omdat niet ondergelopen gebieden anders gevaar lopen. „Ik houd van het volk, maar soms moet ik streng zijn tegenover de minderheid in het belang van de meerderheid. Ik kan niet aan alle eisen toegeven.”
De autoriteiten waarschuwen dat het nog weken kan duren voordat de situatie is gestabiliseerd. Plaatsvervangend gouverneur Thirachon Manomaipiboon van Bangkok zei dat alle 50 districten in de hoofdstad nu mogelijk bedreigd worden door het water. „Voorheen dachten we dat 19 districten misschien gespaard zouden blijven, maar nu is niemand meer veilig”, meldde de krant Bangkok Post.
Bij de zwaarste overstromingen in 50 jaar zijn in totaal minstens 384 mensen om het leven gekomen. Het ministerie van Gezondheid maakt zich zorgen over de verspreiding van ziektes in de getroffen gebieden. Gevaar ziet het ministerie vooral in het gebrek aan toiletten en in voorgekookt voedsel dat al lange tijd is opgeslagen. Dit laatste is een oorzaak van voedselvergiftiging. Ook stelde de Nationale Bloedbank dat er een ernstig tekort aan bloed is voor patiënten die lijden aan bloedziektes.
Daarnaast zijn honderden fabrieken gesloten vanwege de overstromingen, waardoor tienduizenden mensen voorlopig zonder werk zitten.