Buitenland

Iraaks strijdkrachten niet voor 2020 paraat

BAGDAD (ANP/AFP) – De Iraakse strijdkrachten zijn niet voor 2020 in staat het land te verdedigen. Dit heeft de Iraakse legerleider generaal Babaker Zebari tegen Amerikaanse functionarissen gezegd, bleek zondag in een rapport van Amerikaanse Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Irak.

31 October 2011 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 17:24
Irak. Foto ANP
Irak. Foto ANP

Alle Amerikaans troepen worden volgens een Amerikaans-Iraaks akkoord uit 2008 voor het einde van dit jaar uit Irak teruggetrokken. Gesprekken over een nieuwe Amerikaanse militaire missie zijn op niets uitgelopen.

Zebari gaf aan dat de Iraakse defensie niet in staat zal zijn alle taken voor de verdediging tegen aanvallen van buitenaf uit voeren tot ergens tussen 2020 en 2024, vermeldt het rapport. Zo kan bijvoorbeeld Irak zijn luchtruim niet verdedigen tot op zijn vroegst 2020, aldus Zebari. Irak heeft 18 gevechtsvliegtuigen besteld, maar het duurt nog geruime tijd voor die in actie zijn. Zebari beklemtoonde dat een leger zonder luchtmacht erg kwetsbaar is.

De VS vielen in 2003 Irak binnen. De oorlog en het geweld dat op de verwoesting van de Iraakse staatsinstellingen volgde, hebben aan ten minste 100.000 Iraakse burgers het leven gekost. Meer dan 4400 Amerikaanse militairen zijn omgekomen. Sinds augustus vorig jaar zijn er geen Amerikaanse gevechtseenheden meer, maar er zijn nog bijna 40.000 Amerikaanse militairen in het land. De oorlog heeft dictator Saddam Hussein ten val gebracht en een overwegend sjiitisch bewind in Bagdad gevestigd.

De VS hebben de ’regime change’ erg duur betaald. De oorlog heeft Washington naar de huidige wisselkoers gerekend minstens 560 miljard euro gekost. Zo is de Amerikaanse regering elke minuut circa 125.000 euro aan Irak kwijt. Na 2011 blijft oorlog een kostenpost bijvoorbeeld door medische behandeling van tienduizenden gewonden. Enkele economen van de Columbia Universiteit (New York) vrezen dat de oorlog de VS uiteindelijk wel 4000 miljard dollar (2800 miljard euro) kan kosten en daarmee de duurste oorlog wordt die het land voerde. De schade in Irak is nog steeds niet te overzien.

Aanwezigheid versterken

De Verenigde Staten zijn van plan hun militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten te versterken, nadat de Amerikaanse troepen zijn teruggetrokken uit Irak. Dat meldde The New York Times zondag (lokale tijd), op basis van anonieme bronnen binnen de regering.

Die wil onder meer nieuwe gevechtstroepen in Koeweit stationeren. De militairen kunnen worden ingezet als de veiligheidssituatie in Irak verslechterd, of bij een confrontatie met Iran. De Amerikaanse regering zou ook overwegen meer oorlogsschepen door de internationale wateren in de regio te laten varen.

Daarnaast wil de regering van president Barack Obama de militaire banden aanhalen met de zes landen in de regio die zijn aangesloten bij de Samenwerkingsraad voor de Golf. De VS hebben op defensiegebied al hechte relaties met de afzonderlijke staten, maar willen dat hun bondgenoten ook onderling de handen ineenslaan in een nieuw samenwerkingverband. Gedacht wordt aan geïntegreerde patrouilles in de lucht en op het water en op het gebied van raketverdediging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer