Buitenland

Voorstel tot „verkapt homohuwelijk”

Nederland gaat zijn eenzame positie inzake het homohuwelijk verliezen. Ook in Groot-Brittannië is er nu een initiatiefwetsvoorstel om de unieke positie van het huwelijk los te laten.

9 January 2002 09:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

Lord Lester of Herne Hill, Hogerhuislid voor de Liberaal-Democraten, presenteert zijn voorstel donderdag. Hij wil een volledige gelijkberechtiging van alle getrouwde en ongetrouwde relaties. Op dit moment hebben koppels die ongehuwd samenwonen geen enkele juridische bescherming, zegt Lester. De Lord presenteert zijn voorstel samen met de organisatie Stonewall, die zich inzet voor gelijke rechten en wetten voor homoseksuelen.

„Het voorstel geeft richtlijnen hoe die ongelijkheid kan worden opgeheven”, vertelt Lesters medewerker Angela Patrick. „We willen vooral de problemen onder ogen brengen die samenwonende homo’s en hetero’s hebben”.

De Liberaal-Democraten behoren niet tot de regering, en dat betekent in Groot-Brittannië algauw dat een voorstel nooit wet wordt. Patrick: „Natuurlijk is het jammer als dit voorstel geen wet wordt. Maar we schieten al ver op als we een reactie van de regering krijgen. Ook binnen de Labour-partij zijn er immers genoeg mensen die de gelijkberechtiging van alternatieve verhoudingen voorstaan.”

Christenen in Groot-Brittannië staan zeer gereserveerd tegenover het voorstel van Lord Lester. De anglicaanse Church of England wijst alle voorstellen af die de positie van het huwelijk ondermijnen, zo blijkt uit de reactie van woordvoerder Steve Jenkins. „De christelijke kerk leert dat het Gods wil is dat mensen kiezen tussen een levenslange verbintenis in het huwelijk of het celibaat. Andere varianten behoren niet tot Gods ideaal en kunnen wij daarom ook niet aanbevelen. Uiteraard zien we in de praktijk dat velen zich hier niet aan houden. Maar dat verandert op geen enkele manier de leer van de kerk. Die is gebaseerd op Gods Woord”, aldus Jenkins.

Lesters medewerker Patrick verzekert dat het initiatiefvoorstel „niet is bedoeld om gezinswaarden aan te vallen”, maar toch hoopt ze dat de beweging die hiervoor ijvert zich stil zal houden. „De gezinsbeweging begrijpt niet dat het hier om een belangrijke kwestie gaat. Het betreft erfrecht, eigendomsrecht, naamrecht en pensioenen. Als je alleen maar zegt dat mensen in een getrouwd gezin met een vader en moeder moeten leven, kijk je niet naar de werkelijke zaak. In de praktijk leeft een groeiend aantal mensen ongehuwd samen. En de overheid moet de positie van die mensen en hun kinderen regelen.”

Een van die organisaties voor gezinswaarden is The Christian Institute uit Newcastle. Volgens woordvoerder Mike Judge bewijst de hechte samenwerking van Lord Lester met de organisatie Stonewall dat het om meer gaat dan het oplossen van een praktisch probleem in de wetgeving. „Stonewall is een groepering die campagne voert voor ver doorgevoerde rechten voor homoseksuelen. Zij gebruiken van tijd tot tijd parlementariërs om initiatieven in te dienen. En steeds lijkt het alsof het om een klein pragmatisch probleempje gaat, maar op de achtergrond speelt de afbraak van de christelijke wetgeving over het huwelijk. Ook dit initiatief omvat een verkapt homohuwelijk.”

Judge voelt zich ook helemaal niet aangesproken door het argument dat de overheid de positie van ongehuwd samenwonenden wel móét regelen, omdat dit nu eenmaal voorkomt. „Als mensen bezorgd zijn over hun positie, moeten ze gewoon trouwen. Door wetten als die Lester voorstelt, geef je samenwonende mensen dezelfde wettelijke bescherming als in het huwelijk, zonder dat men elkaar beschermt met een belofte voor het leven. Dat devalueert de unieke positie van het huwelijk in onze wetgeving.”

Judge is er niet voor om mensen die ongehuwd samenwonen strafrechtelijk te vervolgen, zegt hij. „Je kunt mensen niet dwingen te trouwen. Maar de overheid moet ook geen wetten maken die het niet-trouwen stimuleren. Als je dan toch niet wilt trouwen, kies je bewust voor een vorm die inderdaad minder wettelijke bescherming kent.”

The Christian Institute laat zich niet uit het veld slaan door Lesters medewerker die hoopt dat de gezinsbeweging zich rustig houdt. „We werken aan een studiestuk dat we aan de Lords willen aanbieden. Ook eerder hebben we dat al gedaan. Deze hele kwestie is alleen maar bedoeld om dit onderwerp in het parlement op de agenda te krijgen en het bespreekbaar te maken. Daarom is het noodzakelijk om een tegenstem te laten horen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer