Witte Huis wist dat verhaal over uranium niet klopte
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Amerikaanse regering vorig jaar maart al gemeld dat informatie dat Irak had geprobeerd in Niger uranium te kopen niet klopte.
De CIA heeft tegenover de Britse omroep BBC verklaard dat deze informatie ook expliciet is doorgegeven aan het Witte Huis en aan de nationale veiligheidsraad van Amerika.
De vermeende uraniumaankoop vormde een van de belangrijke argumenten voor de regering-Bush om Irak aan te vallen en Saddam Hussein te verdrijven. Hij zou een gevaar voor Amerika vormen als hij zijn verboden kernwapenprogramma zou kunnen realiseren. De Amerikaanse oud-ambassadeur Joseph Wilson werd vorig jaar door Washington op onderzoek uitgestuurd. Hij meldde al in maart dat het verhaal van de uraniumaankoop niet klopte.
Documenten die de aankoop moesten bewijzen, bleken -slechte- vervalsingen te zijn. Wilson meldde dit aan de CIA en die gaf deze informatie door. Desondanks herhaalde president Bush de uraniumbeschuldiging nog in zijn State of the Union -regeringsverklaring- afgelopen januari. Zijn woordvoerder Ari Fleischer gaf eerder deze week toe dat het verhaal inderdaad niet klopte. Maar als de regering dat vorig jaar al wist, waarom werd deze informatie dan niet doorgegeven aan het parlement?
„Een van de belangrijkste argumenten voor de strijd tegen Irak blijkt niet te kloppen”, concludeerde Democratisch senator Edward Kennedy gisteren. „Dat wist men, maar men hield die wetenschap voor zich. Waarom? Is de president misleid, of erger nog - heeft de president de rest van de wereld misleid? Heeft hij Amerikaanse levens in de waagschaal gelegd op basis van slechte informatie en misschien van leugens? Dit moet werkelijk grondig onderzocht worden”, aldus Kennedy.
Bush’ Republikeinse partijgenoot Rick Santorium kwam de president te hulp. „De regering was open en mededeelzaam en achtte de informatie waarover zij beschikte als correct en waardevol”, aldus Santorium.
Zijn Democratische collega Henry Waxman betwijfelt dat. Hij maakte gisteren een brief bekend van Mohamed al-Baradei, het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) van de VN in Wenen. Al-Baradei was verantwoordelijk voor de nucleaire inspecties in Irak die eind vorig jaar werden hervat. Al-Baradei vroeg de regering-Bush in december om informatie over het uraniumverhaal, waarvan Washington toen al wist dat het niet klopte. In zijn brief aan Waxman schrijft hij dat hij begin februari pas antwoord kreeg, nadat Bush en verscheidene kabinetsleden hun beschuldigingen over de aankoop van uranium aan het adres van Bagdad hadden herhaald. Pas eigen onderzoek van het IAEA maakte al-Baradei duidelijk dat het verhaal niet klopte. Washington had daarover gezwegen.
Democratisch fractieleider Tom Daschle: „De belangrijkste argumenten voor de invasie van Irak blijken achteraf niet te kloppen. Massavernietigingswapens zijn er niet te vinden, terwijl de regering zei precies te weten waar Saddam die had verborgen. Het uraniumverhaal klopte niet en men wist dat, maar herhaalde de beschuldiging niettemin in de State of the Union - de belangrijkste officiële politieke verklaring van het jaar. De band tussen Bagdad en de terreurgroep al-Qaida is ook niet aangetoond en technische details, zoals de aluminiumbuizen die zogenaamd bestemd waren voor een kerninstallatie, waren -zo blijkt nu- zelfs binnen de regering omstreden en werden door de VN op technische gronden afgewezen. Het wordt dus dringend tijd dat de waarheid boven water komt en dat er een onafhankelijk onderzoek komt om deze affaire tot op de bodem te onderzoeken”, zo zei Daschle gisteren.