Buitenland

Muammar Gaddafi krijgt roemloos woestijngraf

TRIPOLI (ANP) – Muammar Gaddafi, meer dan 40 jaar de onberekenbare dictator van Libië, is dinsdag bij het eerste ochtendgloren op een onbekende plek in de woestijn begraven. Dat hebben functionarissen van de nieuwe regering laten weten.

Redactie digitale media
25 October 2011 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 17:18
Libiërs staan in de rij om het lichaam van Gaddafi te zien. Foto EPA
Libiërs staan in de rij om het lichaam van Gaddafi te zien. Foto EPA

Ook Gaddafi’s zoon Mutassim en oud-minister van Defensie, Abu Bakr Younes, zijn in het geheim ter aarde besteld. De lichamen lagen sinds donderdag in een gekoelde ruimte in Misurata, waar duizenden Libiërs zich verdrongen om een glimp van de dode Gaddafi op te vangen en foto’s te maken. Maandag werden de lijken overgebracht naar een geheime plaats. Het is niet bekend of Mutassim en Younes gelijk met Gaddafi zijn begraven.

De begrafenis volgde na dagen van ogenschijnlijke besluiteloosheid van de nieuwe machthebbers over wat ze met de lichamen aan moesten. De familie van de oud-leider wilde dat de lichamen buiten Gaddafi’s thuisplaats Sirte begraven zouden worden. De tijdelijke regering, de Nationale Overgangsraad (NTC), had de voorkeur voor een geheime plek. Zij wil niet dat Gaddafi’s laatste rustplaats een bedevaartsoord wordt.

Over de ceremonie is weinig naar buiten gebracht. Volgens de NTC waren enkele familieleden en regeringsfunctionarissen bij de begrafenis aanwezig en zijn islamitische gebeden opgelezen. Volgens de minister van Informatie zou de NTC een fatwa, een religieus decreet, hebben opgevolgd. „Gaddafi’s lichaam mocht niet worden begraven op een begraafplaats voor moslims om onrust te voorkomen”, aldus de minister.

Gaddafi, zijn zoon en Bakr Younes stierven donderdag tijdens de val van Sirte. Het drietal probeerde tevergeefs de stad in een konvooi te ontvluchten en kwam onder onopgehelderde omstandigheden om het leven. Gaddafi en zijn zoon zijn na hun arrestatie gefilmd terwijl ze nog in leven waren. De dood van Gaddafi leidde internationaal tot vragen en kritiek.

De veiligheidssituatie in Libië is nog altijd onzeker. De NTC vroeg dinsdag de NAVO om een verlenging van de missie van zeker een maand. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de NTC dinsdag op om wapendepots bij Sirte beter te beveiligen. Burgers en anti-Gaddafistrijders hebben volgens HRW vrij toegang tot de wapens, waaronder luchtdoelraketten.

Gaddafi’s laatste bolwerk Sirte was dinsdag opnieuw het toneel van een drama. Zeker 100 mensen kwamen om toen een brandstofdepot ontplofte. Een generator in de buurt van de tank zou een fatale vonk hebben veroorzaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer