Economie

Pensioenfonds rekent minder met eindloon

Steeds minder pensioenfondsen hanteren regelingen waarbij de oudedagsvoorziening is gebaseerd op het eindloon van de werknemers. Vorig jaar was dit bij 59,7 procent van de fondsen nog in gebruik tegen 63,7 procent in 2001.

ANP
8 July 2003 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Dat blijkt uit de pensioenmonitor van de toezichthouder, de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK).

Meer fondsen zijn het systeem gaan hanteren waarbij de gepensioneerden een uitkering ontvangen die is gekoppeld aan het gemiddelde loon uit hun loopbaan. Dat percentage klom van 20,6 naar 22,4. Een eindloonregeling is doorgaans duurder dan een middelloonstelstel.

De verschuiving is al voor de eeuwwisseling ingezet. „Het zijn geen geweldige sprongen per jaar, maar de trend is duidelijk. De eindloonregelingen nemen af ten faveure van de middellonen”, aldus een PVK-woordvoerder maandag.

Vrijdag koos het ABP, met ruim een miljoen aangesloten ambtenaren en onderwijzers Nederlands grootste pensioenfonds, eveneens voor het middelloon. Daarmee kan het ABP de noodzakelijke premiestijging in de hand houden. De pensioenpremie moet omhoog omdat het fonds van de PVK de komende jaren de buffers dient aan te vullen. Die zijn de afgelopen jaren door de sluipende beurskrach danig aangetast.

Twee jaar geleden schakelde PME, het pensioenfonds voor de grootmetaalbranche dat 170.000 werknemers telt, al over. PGGM voor de zorgsector, overweegt eveneens over te stappen naar het middelloonstelsel voor de miljoen verpleegkundigen. De dekkingsgraad van PGGM lag eind vorig jaar met 100 procent onder de grens van 105 procent die de PVK als minimum hanteert.

De bedrijfstakpensioenfondsen voor de bouw en de spoorwegen handhaven voorlopig hun eindloonregelingen. Deze zitten voorlopig nog relatief ruim in hun slappe was. Het BPF-Bouw met ruim 200.000 werknemers had eind 2002 een dekkingsgraad van 123 procent. Het spoorwegfonds SPF noteerde toen een dekkingsgraad van 159 procent.

In de pensioenmonitor nam de PVK ook een toename van gecombineerde regelingen waar. Verder is er meer aandacht voor de premieregeling, waarbij de werknemer zelf de premie dient te beleggen. „Deze groep regelingen is de laatste vijf jaar toegenomen”, signaleert de toezichthouder. Die merkt daarbij op dat momenteel slechts 2,5 procent van de werknemers een dergelijke regeling voor de oudedagsvoorziening kent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer