Buitenland

Obama: Oorlog Amerika in Irak is voorbij

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) – De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag gezegd dat alle Amerikaanse troepen Irak voor het einde van 2011 verlaten. „Na bijna 9 jaar zal de Amerikaanse oorlog in Irak voorbij zijn”, aldus de president.

21 October 2011 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 17:16
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Obama kwam met zijn mededeling nadat hij eerder vrijdag met de Iraakse premier Nuri al-Maliki had overlegd over het terughalen van de Amerikaanse militairen uit het Arabische land. „De laatste Amerikaanse militair zal met opgeheven hoofd vertrekken”, zei de president.

Het besluit om eind 2011 alle Amerikaanse militairen uit Irak te hebben gehaald was al eerder genomen. De laatste maanden was echter onderhandeld over het achterlaten van een aantal Amerikanen. Volgens mediaberichten wilde de regering van Maliki nog circa 5000 Amerikaanse militairen inzetten voor het opleiden van Iraakse veiligheidsfunctionarissen. Washington en Bagdad zouden het niet eens zijn geworden over dat plan, omdat de Irakezen de Amerikaanse trainers niet wilden vrijwaren van vervolging voor de Iraakse wet.

Op dit moment zijn er nog circa 39.000 Amerikaanse militairen in Irak. De piek was in 2008. Toen waren er 165.000 Amerikanen in het Arabische land gelegerd.

Obama zei vrijdag dat de Amerikanen een goede partner willen zijn van een Irak dat bijdraagt „aan vrede en veiligheid in de regio.” Hij benadrukte dat de toekomstige band tussen de VS en Irak „een normale relatie” zal zijn. De president heeft Maliki uitgenodigd voor een bezoek aan Washington in december.

Maliki stelde dat de terugtocht van alle Amerikaanse militairen uit Irak de twee landen in staat kunnen stellen een nieuwe strategische relatie te beginnen. De Iraakse premier zei dat zowel de VS als Irak belang hebben bij een nieuwe strategische relatie.

Een Iraakse functionaris liet weten dat het plan om de Amerikanen te betrekken bij de opleiding van Iraakse veiligheidsfunctionarissen nog altijd niet volledig van de baan is. Hij zei dat daar in de nabije toekomst opnieuw over zal worden gesproken.

Een door de Amerikanen geleide Amerikaanse coalitie viel in maart 2003 Irak binnen. De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush vermoedde dat de Iraakse dictator Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte.

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn sinds maart 2003 4408 Amerikaanse militairen in Irak gedood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer