VS sturen militaire experts naar Liberia
Een groep Amerikaanse militaire experts is maandag aangekomen in Liberia om te beoordelen of de Verenigde Staten een bijdrage moeten leveren aan een eventuele vredesmacht voor het door oorlog verscheurde West-Afrikaanse land.
De Amerikanen gaan „de veiligheidssituatie beoordelen” en de humanitaire behoeften van de Liberiaanse bevolking in kaart brengen, zei de leider van het team, kapitein Roger Coldiron, kort na aankomst. Een beslissing over Amerikaanse deelname aan een interventiemacht laat nog geruime tijd op zich wachten, zei de Amerikaanse ambassadeur in Liberia, John Blaney.
De twintig Amerikaanse experts worden ter bescherming vergezeld door twaalf soldaten van een antiterreureenheid. Veel Liberianen hopen op Amerikaanse interventie om een einde te maken aan de burgeroorlog. De door rebellen in het nauw gedreven president Charles Taylor beloofde zondag te vertrekken, maar leek een Amerikaanse vredesmacht als voorwaarde te stellen.
Dat de Amerikanen een substantieel aantal soldaten bijdragen aan een vredesmacht voor Liberia is onwaarschijnlijk. Het leger heeft genoeg aan zijn hoofd in onder meer Irak en Afghanistan en heeft slechte ervaringen in Afrika: de interventie in Somalië in 1993 draaide uit op een totale mislukking. De Amerikaanse president George Bush vertrok overigens maandagavond naar Afrika voor een vijfdaagse rondreis.
De Liberiaanse president Charles Taylor kan niet ontkomen aan vervolging door het internationaal tribunaal voor Sierra Leone, ook niet als hij in ballingschap gaat. „Geen enkel land kan de aanklacht tegen Charles Taylor ongedaan maken. Wie voorkomt dat Taylor wordt berecht, moet zich verantwoorden tegenover de mensen in West-Afrika die hij tot slachtoffer heeft gemaakt”, zei de woordvoerder van het tribunaal maandag.
Taylor is begin juni wegens oorlogsmisdaden aangeklaagd door het zogenoemde Speciaal Hof in buurland Sierra Leone. Dit hof kwam er na een akkoord tussen Sierra Leone en de VN. Taylor steunde volgens de aanklacht rebellen in dat land met wapens in ruil voor diamanten. Volgens de aanklacht draagt Taylor „de grootste verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en grove schendingen van de internationale humanitaire regels op het grondgebied van Sierra Leone vanaf 13 november 1996.”