Nigeriaanse vakbond: politie schoot tien mensen dood
De voorzitter van de grootste Nigeriaanse vakbondscentrale, Adams Oshiomhole, heeft maandag gezegd dat de politie in de stad Lagos zeker tien mensen heeft doodgeschoten. Dat gebeurde op de achtste dag van de algemene staking uit protest tegen de afschaffing van de subsidies op brandstoffen voor de binnenlandse markt. De politie wilde niet op de mededeling van Oshiomhole reageren.
Behalve in de economische hoofdstad Lagos is het ook in de zuidoostelijke stad Uyo zeer onrustig. Volgens getuigen gaan woedende mensenmassa’s brandstichtend en plunderend rond.
Oshiomhole, voorzitter van het Nigeria Labour Congress (NLC), zei dat de bsprekingen met de regering van president Obasanjo niet vlotten. De regering, die zich bereid had verklaard het besluit over de opheffing van de subsidies in heroverweging te nemen, heeft een voorstel gedaan. Dit voldoet volgens Oshiomhole niet aan de eisen van de bonden. Het bestuur van de vakbondscentrale beraadt zich maandagavond over de vraag of het aanbod wel of niet moet worden geaccepteerd.
De regering kondigde op 20 juni aan de subsidies op de olieprijzen af te schaffen. Dat betekende een verhoging van de prijs aan de pomp en in de winkel met meer dan 50 procent. De besparingen van 2 miljard euro zouden gebruikt worden om verbeteringen door te voeren in onderwijs en gezondheidszorg. Velen twijfelen eraan of dat werkelijk gaat gebeuren.
Hoewel Nigeria het grootste olie-exporterende land van Afrika is, heeft het zelf een groot tekort aan geraffineerde brandstoffen als benzine, petroleum en kerosine. De vier raffinaderijen in het land kunnen de vraag van 30 miljoen liter per dag niet aan en het land moet daarom importeren. De subsidies die tot vorige maand golden, stelden de vele armen in het land in staat toch brandstof te kopen. Van de 120 miljoen Nigerianen leven er naar schatting 80 miljoen in armoede.