Buitenland

Brammertz accepteert ’Mladic-marathonproces’

DEN HAAG (ANP) – Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal legt zich neer bij de weigering van de rechters om de Mladic-zaak op te splitsen in kortere afzonderlijke processen. Dat zei Brammertz woensdag tegen journalisten in Den Haag.

19 October 2011 15:13Gewijzigd op 14 November 2020 17:13
Brammertz. Foto EPA
Brammertz. Foto EPA

Brammertz stelde afgelopen zomer voor om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider in eerste instantie alleen te berechten voor de genocide na de val van Srebrenica en dan een eerste vonnis te wijzen. Daardoor had een marathonproces zonder resultaat zoals in de Milosevic-zaak kunnen worden voorkomen. De ex-president van Joegoslavië overleed in het vijfde jaar van zijn proces, voordat de rechters vonnis konden wijzen.

Maar de rechters in de Mladiczaak wezen het splitsingsverzoek vorige week van de hand. Brammertz ziet geen juridische mogelijkheden daartegen in hoger beroep te gaan en gaat het beste maken van de ene rechtszaak die er komt. Die moet volgens hem „niet vier of vijf jaar duren.”

Brammertz gaat proberen de duur van het Mladicproces te beperken door veel gebruik te maken van schriftelijk bewijs in plaats van mondelinge ondervraging van getuigen in de rechtszaal. Ook hoopt hij de rechters ervan te overtuigen dat feiten die in eerdere rechtszaken al bewezen zijn, niet opnieuw bewezen hoeven te worden.

Het tribunaal heeft de genocide na de val van Srebrenica in 1995 al uitgebreid onderzocht. De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat konden toen de val van de Oost-Bosnische moslimenclave niet voorkomen. Ondergeschikten van Mladic zijn al veroordeeld voor de moord op duizenden moslimmannen en -jongens. Mladic liet zichzelf filmen terwijl hij leiding gaf aan de Srebrenica-operatie. Die beelden zijn al tijdens andere processen bij het tribunaal vertoond.

Karadzic

Brammertz hoopt in het Karadzic-proces in november te beginnen met de behandeling van de genocide na de val van Srebrenica in 1995. Dit zei de Belg woensdag tegen journalisten in Den Haag.

Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische president begon eind oktober 2009. Tot nu toe kwamen onder meer oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo uitgebreid aan de orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer