Senator: Saddam leeft nog
De Iraakse dictator Saddam Hussein is waarschijnlijk nog in leven. Dat zei de Amerikaanse senator Pat Roberts zondag in het CNN-programma Late Edition.
De Republikein Roberts is voorzitter van de commissie inlichtingen van de Senaat. Die functie biedt hem meer informatie over de situatie in Irak dan die waarover de meeste politici beschikken. Bovendien reisde hij onlangs met enkele collega’s naar Bagdad. „Alles bij elkaar genomen kunnen wij, denk ik, stellen dat Saddam en zijn twee zoons hoogstwaarschijnlijk nog leven en zelfs nog in Irak zijn”, aldus Roberts.
De Arabische zender al-Jazeera zond vorige week een geluidsband uit waarop ”Saddam Hussein” met meer aanvallen dreigde op Amerikanen in Irak. Het is volgens Roberts van het grootste belang dat Saddam en zijn zoons worden gepakt, worden gedood of dat er onomstotelijk komt vast te staan dat zij dood zijn. „Zolang deze kwestie niet is geregeld, worden Saddams aanhangers aangemoedigd aanvallen op onze militairen uit te voeren”, zo meent Roberts.
Zijn Democratische collega Jay Rockefeller zegt dat het vraagteken rond Saddam Hussein Amerika’s plannen voor de wederopbouw van Irak hindert. „Als je Irakezen spreekt, zie je in hun ogen nog steeds de angst voor Saddam. De mogelijkheid dat die man ooit terugkeert, weerhoudt velen ervan met de geallieerden samen te werken”, aldus Rockefeller.
Het vraagteken rond het lot van Saddam Hussein en de onvindbare massavernietigingswapens, die de formele aanleiding vormden voor de invasie in Irak, doen volgens de laatste opiniepeilingen steeds meer Amerikanen twijfelen aan de zin van president Bush’ kruistocht tegen Bagdad.
Die twijfel werd het afgelopen weekeinde nog versterkt door Joseph Wilson, Amerika’s oud-ambassadeur in Gabon. Wilson werd vorig jaar naar Afrika gestuurd om Iraks uraniumaankopen in Niger nader te onderzoeken. Britse en Italiaanse bronnen hadden deze transacties gemeld. Die vormden voor Washington het bewijs dat Saddam actief werkte aan een -verboden- kernwapenprogramma. Wilson kwam er al snel achter dat er niets van het verhaal klopte.
Bij terugkeer in Washington meldde Wilson zijn bevindingen aan de inlichtingendienst CIA. In het najaar vroeg vice-president Dick Cheney aan de CIA nadere informatie over de kwestie. „De CIA wist dat dit verhaal niet klopte en moet dit aan Cheney hebben gemeld. Niettemin herhaalde president Bush in zijn State of the Union (regeringsverklaring) afgelopen januari dat Bagdad uranium had gekocht in Niger. Dat leidt tot twee mogelijke conclusies. Of de president weet meer dan wij, of men heeft deze fabel op een valse manier opgeblazen om de oorlog tegen Irak politiek te verkopen”, aldus Wilson in het NBC-programma Meet the Press.
Senator Ray Rockefeller vindt dat deze kwestie „diepgravend” onderzocht moet worden. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden houdt zich al met de kwestie bezig. Daarbij richt men zich tot nu toe op de kwaliteit van het inlichtingenmateriaal dat de basis vormde voor het besluit om Irak aan te vallen.
Volgens de Democraten moet ook worden bekeken of de Republikeinse regering dit materiaal heeft gemanipuleerd, om de oorlog tegen Irak politiek te rechtvaardigen. Senator John Warner -voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat- wijst dit van de hand. „Onze hoorzittingen hebben tot nu toe niets opgeleverd dat het Democratische wantrouwen tegen de regering-Bush rechtvaardigt”, aldus Warner.