Buitenland

Bouterse ambieert presidentschap

De Surinaamse ex-dictator Desi Boutese is vrijdagavond door zijn Nationale Democratische Partij (NDP) officieel aangewezen als presidentskandidaat. De verkiezingen vinden weliswaar pas in mei 2005 plaats, maar Bouterse wil er geen twijfel over laten bestaan dat hij serieus een gooi zal gaan doen naar het hoogste ambt. Ondanks zijn dubieuze verleden en ongeacht wat de Nederlandse politiek ervan vindt.

Maarten Bingley
7 July 2003 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

De kandidatuur van Bouterse komt niet echt als een verrassing. In de afgelopen maanden liet hij herhaaldelijk doorschemeren het presidentschap te ambiëren. Binnen de NDP waren er geen tegenkandidaten, temeer omdat Bouterse binnen de door hem in 1986 opgerichte partij de touwtjes stevig in handen heeft. De NDP wordt nog altijd gezien als het politieke verlengstuk van het militaire regime onder leiding van Bouterse, dat van 1980 tot 1987 met harde hand de voormalige kolonie bestuurde.

Het is voor het eerst dat Bouterse zelf voor het presidentschap gaat. „Ik heb steeds anderen naar voren geschoven als minister of president. Maar nu word ik het”, zo zei hij zelfverzekerd ten overstaan van zo’n 1200 enthousiaste aanhangers in het partijcentrum in Paramaribo.

Bij de verkiezingen in 1996, waarbij de NDP als grootste uit de bus kwam, zette hij zijn vriend en partijgenoot Jules Wijdenbosch op het pluche van de presidentszetel. Wijdenbosch weigerde vervolgens naar het pijpen van Bouterse te dansen en kreeg knallende ruzie met de ex-dictator, die hem openlijk liet vallen. Ook de bevolking keerde zich tegen Wijdenbosch vanwege zijn verkwistende en eigenzinnige beleid, waardoor de president zich genoodzaakt zag in 2000 vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Bouterse heeft geen zin in een herhaling van dit debacle, reden waarom hij nu zelf kandidaat wordt. Dat hij in Nederland in hoger beroep bij verstek is veroordeeld tot elf jaar cel wegens betrokkenheid bij drugstransporten, ziet hij niet als een obstakel. „Dat is een politiek proces van Nederland geweest.” Ook het feit dat hij als gevolg van die veroordeling door Interpol wordt gezocht en daardoor een gevangene in eigen land is, wuift de ex-dictator weg. „Als ik morgen tot president wordt gekozen, vlieg ik overmorgen weg.”

In eigen land wordt Bouterse beschouwd als een van de hoofdverdachten van de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien vooraanstaande tegenstanders van zijn regime zonder vorm van proces werden geëxecuteerd. Maar volgens de NDP is het juist Bouterse geweest die de „decembergebeurtenissen”, zoals de moorden eufemistisch worden genoemd, vanwege zijn „humane instelling” heeft afgekeurd.

Bouterse zegt na zijn verkiezing de werkloosheid, het logge overheidsapparaat en de criminaliteit als eerste te zullen aanpakken. „Het is nu een onvoorstelbaar grote sociaal-economische chaos”, zo zei hij. Een chaos die volgens hem te danken is aan de huidige Nieuw-Frontregering van president Ronald Venetiaan. „Dat rechtvaardigt mijn kandidatuur.”

Politieke deskundigen dichten Bouterse een grote kans toe om bij de verkiezingen van mei 2005 zijn doel te bereiken, zeker als Venetiaan er in die periode niet in slaagt enige verbetering te brengen in de situatie in zijn land. Bouterse zelf denkt bij de verkiezingen alleen serieuze tegenstand te duchten te hebben van Venetiaan en het Nieuw Front. „De rest is monkeybusiness.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer