Economie

Sluiting hoogovens Luik einde tijdperk

LUIK – De aankondiging van staalgigant ArcelorMittal dat de laatste hoogovens bij Luik worden gesloten, betekent het einde van een tijdperk.

Redactie economie
14 October 2011 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 17:08
LUIK – De aankondiging van staalgigant ArcelorMittal de laatste hoogovens bij Luik te sluiten, betekent het einde van een tijdperk. Zeker 600 en mogelijk 1000 banen staan op de tocht. Foto Veronica Tummers
LUIK – De aankondiging van staalgigant ArcelorMittal de laatste hoogovens bij Luik te sluiten, betekent het einde van een tijdperk. Zeker 600 en mogelijk 1000 banen staan op de tocht. Foto Veronica Tummers

Het gaat om het eindpunt van een geschiedenis die al even bewogen is als die van de hele staalindustrie. De sluiting is een absolute ramp voor het Luikse staal, aldus een vakbondsleider.

In 1817 richtte de Engelsman John Cockerill in het Waalse Seraing bij Luik zijn eerste staalfabriek op, om het staal voor zijn weefgetouwen te produceren. In de daaropvolgende decennia ontwikkelde de Waalse staalindustrie zich tot ongekende omvang met tienduizenden werknemers. In Duitse reisgidsen werd eind 19e eeuw de bedrijvige regio met zijn honderden „rokende schoorstenen” als uiterst bezienswaardig aangeprezen.

Begin jaren 80 van de vorige eeuw kreeg de zware industrie in de regio de eerste klappen. Het merendeel van de staal­activiteiten in Luik en Charleroi werd toen samengebracht in de groep Cockerill Sambre.

In 1998 stond het Waalse gewest, tot dan hoofdaandeelhouder van Cockerill Sambre, het bedrijf af aan de Franse groep Usinor, en in 2002 fuseerden zij uiteindelijk tot Arcelor. Een jaar later besloot Arcelor de zogenoemde warmelijnproductie, de hoogovens waar het staal wordt gemaakt, te concentreren. Dat leidde tot de eerste sluitingen van fabrieken, waaronder de hoogovens van Seraing en Ougrée.

Het Indiase Mittal Steel nam in 2006 Arcelor over en ArcelorMittal ontstond. Twee jaar later werd de hoogoven van Seraing weer gestart, om kort daarop alweer dicht te gaan. ArcelorMittal wilde zo „zijn Europese productie aanpassen aan de lage vraag.”

In november 2009 ging er echter weer een staalwalserij open, in april 2010 gevolgd door de hoogoven van Ougrée. Een en ander leverde werk op voor 600 arbeiders, maar terugkerende sociale conflicten zorgden ervoor dat de geïrriteerde directie in maart dit jaar besloot de investeringen in de Luikse ”warme lijn” te bevriezen.

In augustus kondigde de directie aan dat de productie ook later dit jaar niet zou worden hervat. Vakbondsleden probeerden dat nog af te dwingen door directieleden te gijzelen. Maar woensdag werd de definitieve sluiting bekendgemaakt. Minister Milquet van Werkgelegenheid nam met „veel spijt” kennis van het besluit.

De vakbonden bij staalgigant ArcelorMittal hebben formateur Di Rupo donderdag gevraagd de staalindustrie in de Belgische regio Luik te nationaliseren. De vakbonden willen dat de staat 1 miljard euro investeert om de infrastructuur weer in orde te brengen en om competente bestuurders te benoemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer