Geldgebrek en besparingen: NAVO moet keuzes maken
BRUSSEL (ANP) – Geldgebrek en besparingen nopen ook de NAVO tot het maken van keuzes. Slimme verdediging (smart defense) luidt de toverformule. De ministers van Defensie van de 28 NAVO-staten praten er woensdag en donderdag over tijdens hun bijeenkomst op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel.
Hoe kun je je materiaal en mensen het beste inzetten, dat is de hamvraag in deze crisistijd. Ga je meer doen met dezelfde middelen of hetzelfde doen met minder middelen? De NAVO zal in ieder geval krachten moeten bundelen.
„In het huidige economische klimaat is het duidelijker dan ooit dat we moeten samenwerken”, benadrukt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. „Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen en dat we moeten specialiseren.”
De NAVO-topman vestigt ook zijn hoop op samenwerking tussen groepen landen in het bondgenootschap. Zo kunnen een paar kleinere landen samen militair materieel aanschaffen en dat delen. Dat zoiets kan werken, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Nederland samen met andere landen het C-17 transporttoestel aanschafte.
Hooggeplaatste diplomaten bij de NAVO in Brussel erkennen dat aan deze „nieuwe vorm van solidariteit” ook een keerzijde kleeft. Samenwerking raakt aan de soevereiniteit van de deelnemende partijen.
De NAVO is immers een verdragsorganisatie van 28 staten met hun eigen leger en soms uiteenlopende opvattingen over waar en wanneer ergens moet en kan worden ingegrepen. Duitsland bijvoorbeeld was uiterst terughoudend over de NAVO-operatie in Libië. Wat doe je dus als je het verzoek krijgt van een NAVO-lid om gezamenlijk aangeschafte spullen te gebruiken, terwijl je het niet eens bent met de inzet? Genoeg stof voor discussie.
Smart defense betekent echter niet alleen het (ver)delen van de lasten. Het is een breed begrip om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te kunnen gaan. Zo werkt de NAVO, als reactie op nieuwe dreigingen van schurkenstaten en terroristen, ook aan een defensief systeem voor het afweren van raketten.
Nederland begroet deze ontwikkelingen en toonde zich een van de voorlopers van krachtenbundeling. Den Haag doen zijn tanks weg, maar voor het raketschild zullen de radars op vier fregatten worden aangepast.
Op de NAVO-top vorig jaar in Lissabon noemde minister Hans Hillen van Defensie de economische crisis een „blessing in disguise”, een verhulde zegen: „Met minder geld gaan we samen meer doen.”