Rochelle definitief naar haar vader
De vijfjarige Rochelle Rikkers mag, na haar behandeling in een kliniek voor jeugdpsychiatrie, definitief naar haar vader. De rechtbank in Dordrecht heeft woensdag het ouderlijk gezag toegewezen aan haar vader, Martin Huisman.
Volgens de rechtbank vervult de vader op dit moment de belangrijkste ouderrol voor Rochelle. De moeder van het meisje, Wanda R., zit een langdurige gevangenisstraf uit. Rochelle is het zusje van de vermoorde Rowena Rikkers, die bekend werd als het ”meisje van Nulde”. Rowena werd in augustus 2001 door haar stiefvader Mike J. mishandeld en gedood. Delen van haar lichaam werden op verschillende plaatsen in Nederland teruggevonden, waaronder Strand Nulde.
Met de uitspraak van de rechtbank komt er voorlopig een einde aan een felle juridische strijd tussen de ouders over Rochelle. Het meisje werd na de aanhouding van haar moeder in december 2001 onder toezicht van Bureau Jeugdzorg in Dordrecht geplaatst. Al vrij snel bleek uit een tweetal rapporten dat er bij Rochelle sprake was van een zware stressstoornis en dat geen van beide ouders in staat was de opvoeding op zich te nemen. Los van elkaar bestreden de vader en de moeder de mening van de deskundigen. Een contra-expertise bevestigde recent de emotionele schade bij het kind, maar acht de vader nu wel in staat de opvoeding voor zijn rekening te nemen.
De rechtbank in Dordrecht deelt die mening. Huismans privé-situatie is aanzienlijk stabieler dan vroeger en hij heeft een nieuwe vriendin, die eveneens gunstig wordt beoordeeld. De rechtbank vindt de positie van de moeder te onzeker omdat ze nog lang in de gevangenis moet verblijven. Een verzoek van haar kant om met de beslissing te wachten totdat haar hoger beroep heeft gediend, is afgewezen.
Het is nog onduidelijk wanneer de vader het kind kan verwelkomen. Dat is de verantwoordelijkheid van Bureau Jeugdzorg. „De behandeling vraagt nog wat tijd. Als we die afbreken, is de kans op problemen en op de noodzaak van behandeling later te groot. Rochelle moet eerst met haar trauma kunnen omgaan”, aldus algemeen directeur van Jeugdzorg Zuid-Holland B. F. Groeneweg. Hij verwacht dat binnen enkele weken een datum bekend wordt, maar denkt niet dat ze „de start van een nieuw schoolseizoen bij haar vader al kan meemaken.”
Omdat het aanvankelijk niet lukte een geschikt gastgezin te vinden, is Rochelle na enkele mislukte verblijven bij familie en kennissen alsnog in een kliniek in Barendrecht ondergebracht. Dat heeft tot forse kritiek op Bureau Jeugdzorg geleid. Groeneweg ontkent dat het zeulen met het kind de traumatische ervaringen heeft verergerd. „Het heeft natuurlijk niet bijgedragen aan het herstel, maar we hadden nu eenmaal geen geschikt gastgezin. Als bureau hadden we daarnaast alleen al in 2002 in deze zaak zestien juridische procedures.” Sinds een aantal maanden is volgens hem de relatie tussen jeugdzorg en Huisman goed te noemen.
Vader Martin Huisman, die de uitspraak woensdag samen met zijn vriendin huilend aanhoorde, wilde niet reageren. „Ik ben blij en trots en heb eindelijk gekregen waar ik recht op had”, was alles wat hij na kwijt wilde voordat hij de rechtbank uitvluchtte. Moeder Wanda R. kan overigens nog tegen de uitspraak in beroep gaan en kan in de toekomst vragen om wijziging van het gezag.